artikel

Talenten van de Week: Martijn van Winden en Jolijn Köhne

Horeca

Er heerste een complete Bokkedoorns-mania in een uitpuilende HorecavArena op de laatste dag van de 50e Horecava. Het toprestaurant in Overveen beschikt over een uiterst talentvolle bediening, zo kan worden geconcludeerd na de spannende ontknoping bij de prijsuitreiking. Martijn van Winden op nummer één, gevolgd door Jolijn Köhne. Deze jonge talenten verdienen zeker de aandacht, daarom staan ze vandaag zij aan zij in de rubriek Talent van de Week.

Opleiding?
Martijn: Mijn horecaopleiding ben ik begonnen op de Francois Vatelschool in Den Haag, dit was een VBO middelbare horecaschool. Daarna heb ik op het Mondriaan Collega in Den Haag de opleiding tot horecaondernemer café, bar en fastfood gevolgd en aansluitend de basisopleiding tot gastheer. Op het ROC in Amsterdam ben ik nu bezig met de opleiding tot zelfstandigwerkend gastheer/aankomend gastronoom.

Jolijn: In Heerhugowaard heb ik de opleiding tot zelfstandig werkend gastvrouw gevolgd op het VBO.

Horecadebuut?
Martijn: Toen ik vijftien was werkte ik achter de bar en de frituur van sportcentrum/zwembad de Viergang in Pijnacker. Daar heb ik geleerd een goed eitje te bakken en tegen gasten alstublieft en dankuwel te zeggen.

Jolijn: Dat was bij Het Heerenhuis in Midden Beemster, als vijftienjarige stond ik daar in de afwas en later in de bediening.

Leermeester?
Martijn: Van de heer Baas, toendertijd maître van restaurant Parkheuvel, heb ik ontzettend veel geleerd. Zijn motto was SSW, wat staat voor stichting strak werken. Ik heb daar onder druk gewerkt en geleerd om de puntjes op de I te zetten. Het was echt fantastisch als ik met de heer Baas samen een wijk mocht lopen.

Jolijn: Ongetwijfeld Peter Bruins. Hij maakt ontzettend veel indruk op mij door zijn enorme vakkennis.

Horecakennis verbreden?
Martijn: Boeken, internet en vooral leermomenten van collega’s.

Jolijn: De vaktijdschriften, internet en gesprekken met collega’s.

Meest begeerde werkplek?
Martijn: The French Laundry van Thomas Keller in Napa Valley in Californië.

Jolijn: Het liefst zou ik werken in een leuk restaurant in Nieuw-Zeeland.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Martijn: Mijn overwinning tijdens het Nederlands Kampioenschap voor jonge gastvrouwen/-heren afgelopen Horecava in Amsterdam. Ik was er echt super blij mee, het ging enorm lekker tijdens de finale, het liep als een trein.

Jolijn: Tweede worden op het NK achter Martijn en dan ook nog de beker uit handen van John Beeren krijgen.

Iets over doen?
Martijn: Elke tafeltechniek die ik niet goed doe, daar kan ik dan zo van balen.

Jolijn:Nee, helemaal niets.

Zwakste punt?
Martijn: Dat zijn toch wel de vreemde talen. Maar goed, oefening baart kunst.

Jolijn: Vroeg opstaan, dan blijft een heikel punt.

Beste horecabeslissing?
Martijn: Mijn beste horecabeslissing heb ik te danken aan de heer Schuring van Brasserie Achterom in Berkel. Hij spoorde me aan om te solliciteren bij Restaurant L’Orage in Delft. Later bleek dat dat mijn springplank was in de culinaire horecawereld. Het was een geweldig leerzame tijd met een leuk team collega’s.

Jolijn: Solliciteren bij De Bokkedoorns. Ik ben nog altijd erg blij dat ik die stap genomen heb.

Allerliefste bezit?
Martijn: Mijn liefste bezit zal later denk ik een Laquillo-kelnersmes worden. Maar die zijn erg kostbaar, dus ik moet nog even goed sparen.

Over tien jaar…
Martijn: De weg is nog lang, dus ik hoop dat ik over 10 jaar nog steeds geniet van dit prachtige vak.

Jolijn: hoop ik gelukkig te werken in wellicht mijn eigen horecabedrijf.

Als ik ’s naar mijn werk ga denk ik…
Martijn: Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Jolijn: hoe zal het vandaag weer gaan…

Reageer op dit artikel