artikel

Talent van de Week: Richard van Herk

Horeca

Richard van Herk is een gastvrijheidskanjer. Tijdens de afgelopen Horecava werd hij Nationaal Kampioen Gastvrijheid, afdeling restaurant. De prijs heeft Richard veel goeds gebracht. ‘Deze prijs is een blijk van waardering op het werk dat ik nu tien jaar doe. Heerlijk is het dat de gasten nu meer van mij verwachten, zodra ze horen van de overwinning op de Horecava. Een goede manier om meer uit mezelf te halen en weer te groeien’. U hoort het, het betreft hier een jongeman met een missie. Echt een kandidaat voor de rubriek Talent van de Week.

Opleiding?
In Amsterdam heb ik Middelbare en Hogere Hotelschool gedaan, beide met de studie richting Hotel- en Hospitalitymanagement

Horecadebuut?
Toen ik vijftien jaar was ben ik begonnen als afwasser in L’Auberge Damhotel te Edam. Na een half jaar hadden ze iemand nodig in de bediening. Dat leek me een geweldige uitdaging. Ik heb vanaf de eerste dag in de bediening nooit meer getwijfeld aan wat ik in de toekomst wilde gaan doen.

Leermeester?
Mijn stageperiode heb ik doorgebracht in New York. Mijn leermeester daar luisterde naar de naam Tucker. Een heerlijke man, ‘straight to the point’. Vooral in de omgang met gasten was hij een kei. Hoe lastig de gasten ook waren, hij moest en zou ze het naar hun zin maken. Kwaliteit stond bij hem hoog in het vaandel.

Inspiratie?
Inspiratie haal ik uit alles wat dit vak dit vak maakt. De gasten zijn mijn belangrijkste inspiratiebron. Verder haal ik mijn inspiratie door veel te kijken naar collega’s en te zien hoe anderen het vak uitoefenen.

Droomgerecht?
Een echt droomgerecht heb ik niet. Gerechten zijn bij mij goed en lekker als alles eromheen ook klopt. Hoe lekker het eten ook is, als de ambiance eromheen niet klopt zal het toch niet smaken. Maar oké, eendenlever en truffel zijn mijn favorieten.

Horecakennis verbreden?
Internet, vakbladen, beurzen en natuurlijk goed om je heen kijken waar collega’s mee bezig zijn.

Meest begeerde werkplek?
Vroeger heb ik altijd geroepen dat ik general manager van The Plaza in New York wilde worden. Op dit moment wil ik gewoon een goede uitdaging. Waar? Misschien wel in een eigen zaak.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Uiteraard heb winnen van de Nationale Kampioenschappen Gastvrijheid in de categorie Restaurant op de Horecava dit jaar. De prijs is voor mij een blijk van waardering op het werk dat ik inmiddels al 10 jaar doe. Erg leuk is het dat de gasten nu ook weer meer van je verwachten. Dat merk je aan de reacties als je ze vernemen dat ik die prijs gewonnen heb. Een uitstekende manier om weer te groeien.

Iets overdoen?
De wijnlessen op de Middelbare Hotelschool. Helaas was er op dat moment in mijn leven niet voldoende aandacht en interesse voor wijn. Nu is die er zeker wel. Jammer, want hierdoor heb ik veel kostbare tijd verspild.

Beste horecabeslissing?
Het besluit om stage te gaan lopen in het buitenland. De stages in New York en Londen hebben mijn enorm veel zelfvertrouwen gegeven. Ik weet zeker dat dit de loop van mijn carrière heeft beïnvloed.

Zwakste punt?
Voor mijzelf opkomen inzake persoonlijke dingen. Ik zou eerder tijd voor het werk vrij maken dan voor mijzelf en mijn sociale leven. Hier wordt soms wel eens misbruik van gemaakt.

Over tien jaar…
dan hoop ik mijn eigen zaak te hebben. Maar goed, je weet natuurlijk nooit wat er op je pad komt.

Als ik naar mijn werk ga denk ik…
wat zullen we vandaag weer voor uitdagingen voor de kiezen krijgen?

Reageer op dit artikel