artikel

Snijbiet uit eigen tuin

Horeca

Snijbiet lijkt op wilde spinazie. Het blad is donkergroen en glanzend op witte stelen. De groente is een oude bekende, maar sinds een aantal jaren weer in trek. Wie het wil kopen moet er wat moeite voor doen. Liefhebbers vinden de groente op biologische markten, bij de Marokkaanse kruidenier of in natuurvoedingswinkels. Heeft u zelf een moestuin, dan kunt u deze ganzenvoetachtige zaaien vanaf eind maart. De eerste oogst volgt dan eind april, begin mei. De groente kan ook in juli en augustus nog worden gezaaid. U heeft dus nog de kans om uw gasten een bijzondere groente uit eigen tuin te serveren.

Snijbiet is een sierlijke bladgroente met een sterke groeikracht. De bladplanten worden groot en decoratief met vlezige bladstelen in de kleuren rood, geelgroen en wit. De bladen zijn of gekroesd of glad. Snijbiet kan op alle gronden worden geteeld. De grond moet water doorlatend zijn en kort voor het zaaien oppervlakkig worden losgemaakt. Snijbiet wordt gezaaid en afgedekt met een dun laagje losse grond. Om mooi gekleurde stelen te krijgen wordt in potjes met een doorsnede van zes centimeter gezaaid. Leg één of twee zaadkluwens in het potje en dek af met rivierzand. Na opkomst wordt het beste plantje aangehouden. De andere opgekomen plantjes worden verwijderd.

Nadat de planten nog een tijdje in de potjes zijn doorgegroeid, kunnen ze worden uitgeplant op een afstand van veertig bij veertig centimeter. De totale opkweek duurt vier tot vijf weken. Goede rassen zijn ‘Rhubarb Chard’ (rode snijbiet) en ‘Rainbow Chard’ (rode, witte, oranje of geelgroene stengels). Afsnijden van de buitenste bladen, zonder het groeihart af te snijden, zorgt ervoor, dat nieuwe ribben worden gevormd.

Schoonmaken
Stroop de bladeren van de stelen en gooi de stelen weg. Was de snijbietbladeren, in steeds vers water, tot er geen vuil meer af komt. Laat de snijbietbladeren, als er veel zand in heeft gezeten, een half uur staan in een bak met water. Het laatste zand zal naar de bodem zakken. De drijvende snijbietbladeren kunnen later voorzichtig uit de bak worden gehaald.

Bewaren
Snijbiet kan maar kort bewaard worden. Liefst niet langer dan 1-2 dagen in de groentelade van de koelkast.

Weetjes
Snijbiet wordt zowel Belgische spinazie als warmoes genoemt.

Tips
Snijbiet verdient in elke moestuin een plek omdat de plant steeds nieuw blad maakt.

In niet te strenge winters is de plant winterhard en daardoor somds de eerste verse voorjaarsgroente.

Zaai snijbiet elk jaar opnieuw, overjarige planten ‘schieten’ door.

Gooi overgebleven snijbiet weg. Warm gekookte en afgekoelde snijbiet niet opnieuw op. De reden hiervoor: snijbiiet bevat nitraat. Door herhaald opwarmen kan nitraat omgezet worden in nitriet en dat is erg ongezond.Bekijk hier snijbietrecepten:
Basisrecept snijbieten
Griekse snijbiet
Omelet met snijbiet en kaas
Snijbiet-salade
Snijbietpasteitjes

Reageer op dit artikel