artikel

Aanvoer oesters op gang

Horeca

oestersVanaf eind september is de kwaliteit en aanvoer van oesters optimaal. Er zijn twee soorten te koop: de creuse of Japanse en de platte Zeeuwse oesters. De soorten verschillen van elkaar. De platte oester groeit trager en plant zich moeilijk voort. Na ongeveer zes jaar is hij volgroeid. De creuse is na twee jaar volwassen. Deze is ook makkelijker schoon te maken dan de platte. Het vlees van de creuse is grauw en slap. Verder is het openen moeilijker. De platte Zeeuwse oester is wat duurder in prijs. De smaak van deze oester staat bekend als verfijnd en komt rauw het beste tot zijn recht.

Het Nederlandse Visbureau wijdt een speciale site aan de oesters. Opwww.zeeuwseoesters.nl leest u allerlei productinformatie, leert u hoe u oesters moet opensteken, komt u alles te weten over de kwaliteitszorg en krijgt u bovendien een kijkje in de rijke oestercultuur van Zeeland. Uiteraard zijn er ook een aantal recepten te downloaden. Hieronder alvast een voorproefje.

oestersIngrediënten

 • 12 verse oesters
 • 1 citroen
 • 125 ml slagroom
 • versgemalen witte peper
 • ½ eetlepel fijngehakte koriander
 • 75 g geraspte jongbelegen kaas
 • 50 g rucola
 • Bereiding
  Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de oesters één voor één open. Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast, dat de platte schelp boven zit.
  Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier en maak met een draaibeweging de schelp open. Verwijder de platte schelpen en maak de oesters in de bolle oesterschelpen los. Zet de schelpen met de oesters erin op de bakplaat.

  Boen de citroen schoon en rasp er 2 theelepels gele schil af. Pers de citroen uit. Sprenkel een beetje citroensap over de oesters en maal er peper boven. Klop de slagroom half stijf en spatel de citroenrasp, 2 theelepels citroensap, de koriander en de helft van de kaas erdoor. Schep de room op de oesters en verdeel de rest van de kaas erover.
  Schuif de bakplaat ca. 15 cm onder het hete grillelement en laat de oesters in ca. 5 minuten goudbruin en gaar worden.
  Verdeel de rucola over 4 borden en zet de oesterschelpen erop.

  Reageer op dit artikel