artikel

Verras gasten met spannende spruitcombi’s

Horeca

spruitjesDe wildtijd is weer gestart. Spruitjes zijn daarbij vaak een favoriete groente. De grootste ‘maat’ spruitjes van 16 tot 23 millimeter is veelgebruikt in de horeca. Maar niet alleen als wildgarnituur. De bittere smaak komt ook tot zijn recht in bijvoorbeeld wokgerechten. Probeer eens de combinatie met zoet: tutti frutti bijvoorbeeld. Of wat dacht u van spruitjes met banaan en kokos. Maak eens spruitjesbeignets of combineer de Nederlandse groente met de Mexicaanse tortilla. Verras uw gasten met dit soort nieuwe combinaties..

Spruitkool is een relatief jong gewas. Pas tegen het einde van de 18e eeuw is het gewas in België ontwikkeld. Vanuit België verspreidde de groente zich naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de buitenlandse benamingen voor spruitkool is de Belgische herkomst duidelijk herkenbaar. In het Engels, het Duits, het Frans en het Spaans is de benaming voor spruitkool respectievelijk Brussels sprouts, Brüsseler kohl, chou de Bruxelles en col de Bruselas.

Spruitkool, Brassica oleracea gemmifera, behoort tot de familie van de kruisbloemigen (cruciferae) Het Brassica-geslacht bevat een aantal belangrijke cultuurgewassen zoals Chinese kool, koolzaad, mosterd en koolraap. Tot de ondersoort oleracea behoren naast spruitkool ook boerenkool, bloemkool en sluitkool.

De spruitkoolplant heeft een specifiek uiterlijk. Het is een tweejarige plant. De plantlengte varieert van 60 cm. tot 120 cm. In het eerste jaar vormt de plant een stam met bladeren en spruiten. De bladeren van een spruitkoolplant staan verspreid aan de stam gerangschikt. De spruiten worden in de loop van het eerste jaar in de bladoksels gevormd. Het plukken van de spruitjes gebeurde vroeger met de hand, maar tegenwoordig is dit verregaand geautomatiseerd.

Waar u op moet letten als u spruiten koopt
Spruitjes moeten er goed uitzien, fris-groen van kleur, stevig en zonder beschadigde plekken.
Spruitjes worden in vier maten gesorteerd:
A: 23-33 mm
B: 33-43 mm
C: groter dan 43 mm
D: 16-23 mm
Sortering D wordt meestal in de professionele keuken verwerkt.

Bewaaradvies
Bewaar spruiten op een koele plaats daar zijn ze 5 & 7 dagen te bewaren. De koelkast is hiervoor de beste plaats. De optimale bewaartemperatuur ligt ongeveer op 3 graden Celsius.

Bereidingswijze
Spruiten kunt u schoonmaken door een dun plakje van het stronkje weg te snijden en de lelijke of beschadigde blaadjes te verwijderen. Kies er vervolgens voor om de spruitjes te koken ,te stoven, te roerbakken of te sauteren. Ook kunt u de spruitjes tot een stamppot verwerken.Praktische tips

  • Om de kooktijd te bekorten is het verstandig het stronkje van grote spruiten in tesnijden.
  • Kook spruiten niet te lang. Een kooktijd van ongeveer 10 minuten is perfect omverrukkelijke, lichtknapperige spruitjes op tafel te zetten, waarbij de vitamine C bewaard blijft!
  • U kunt de spruitjeslucht voorkomen door de spruitjes kort te koken of een stukjeui of een korstje brood mee te koken. Zowel ui als brood nemen de stof op die de kooklucht veroorzaakt en de spruiten zwaar verteerbaar maakt.
  • Originele ideeën

  • kook de laatste minuten druiven mee
  • kort koken en roerbakken met tutti frutti
  • kort koken en roerbakken met tomaten en Mexicaanse kruiden, serveren in een tortilla
  • koken en heel even bakken met plakjes banaan
  • Reageer op dit artikel