artikel

Winterpeen: ouderwets en veelzijdig

Horeca

>De wortel is een 2-jarige plant. Gedurende het eerste jaar worden voedingsstoffen in de wortels opgeslagen en pas in het tweede jaar vindt de bloei plaats. De meeste wortelgewassen komen niet zo ver aangezien de wortels worden geoogst nadat ze 2-3 maanden oud zijn. De vorm van de wortels is afhankelijk van de soort en […]

winterpeen>De wortel is een 2-jarige plant. Gedurende het eerste jaar worden voedingsstoffen in de wortels opgeslagen en pas in het tweede jaar vindt de bloei plaats. De meeste wortelgewassen komen niet zo ver aangezien de wortels worden geoogst nadat ze 2-3 maanden oud zijn. De vorm van de wortels is afhankelijk van de soort en de plek waar ze worden verbouwd. Er zijn worteltypes die wortels van 2 kg op kunnen leveren, terwijl andere soorten kleine worteltjes voortbrengen die niet zwaarder worden dan enkele grammen.

Wortels staan op de top-tienlijst van de meest geconsumeerde groenten in ons land. Geen wonder want peen is een ouderwetse groente en bovendien één van de veelzijdigste. Bij wortelen maakt men onderscheid tussen wortelen met loof die van vroeg in het voorjaar (onder glas) tot in het najaar aangevoerd worden en de wortelen zonder loof die vooral in de wintermaanden ter beschikking zijn.

Bekijk hier een aantal recepten met winterpeen:

Pastinaak met winterwortel
Roergebakken wortelmix met gerookte kip
Ravioli met wortel en bloemkool

Schoonmaken en bereiden
De wortelen schillen met een dunschiller. Jonge wortelen kunnen ook geschraapt worden. Een stukje van de kop en de wortelpin wegsnijden. Daarna grondig maar kort wassen. Daarna volgens het gekozen recept in stukken snijden. Kook ze niet te plat, want dan zijn ze minder smakelijk.

Reageer op dit artikel