artikel

Iedere dag lekkerste fastfoodwedstrijden

Horeca

fastfoodwedstrijdOok dit jaar is er voor de snacksector iedere dag een spannende wedstrijd. Wie maakt de lekkerste broodjes, de lekkerste snackmenu’s en de lekkerste maaltijdsalade. De wedstrijden zijn een initiatief van Stichting Activiteiten Fastfood- en IJsbedrijven met als doel het niveau en imago van de Fastfoodsector te versterken. Daarnaast zijn deze jaarlijks terugkerende wedstrijden bedoeld ter lering en inspiratie voor de hele Horecabranche.

De Lekkerste Broodjes
Deelnemers dienen ter plaatse een warm of koud belegd broodje samen te stellen en te presenteren. In het kader van gezonde en verantwoorde voeding stimuleert de jury het gebruiken van gezonde componenten. Ook de calorische waarde speelt in de beoordeling mee. Alle ingrediënten moeten eenvoudig verkrijgbaar zijn. Deelnemers maken vier dezelfde broodjes, waarvan ééntje in een meeneemverpakking. Belangrijk is bovendien dat de kostprijs van de broodjes niet hoger is dan € 2,75 voor de horeca en € 2,50 voor de cateringcategorie. Bovendien moeten de broodjes snel klaar te maken zijn. Op maandag 8 januari vindt de strijd voor het Lekkerste Broodje Horeca plaats, dinsdag 9 januari komen de cateraars en instellingskeukens aan bod.

Bekijk hier de recepturen van winnende broodjes van de afgelopen vijf jaar…

Het Lekkerste Snackmenu
Deze wedstrijd op woensdag is speciaal bedoeld voor cafetaria’s, petit restaurants en eetcafés. Het menu moet bestaan uit een warme vlees/snackcomponent, een aardappelgerecht en een ander bijgerecht met een drankje. Ook hier zijn extra punten verkrijgbaar bij een gezonde maaltijd. Deelnemers moeten 3 gelijke menu’s bereiden. De maximale kostprijs per stuk is € 5, -, de bereidingstijd is 7 minuten.

Bekijk hier de recepturen van de winnende snackmenu’s van de afgelopen jaren…

De Lekkerste Maaltijdsalade
Donderdag 11 januari kunnen leerlingen hun handen uit de mouwen steken. Deze vakwedstrijd is bedoeld om leerlingen die werkzaam zijn in de fastfoodsector te leren hoe ze een lekkere en goede maaltijdsalade kunnen maken. In het kader van verantwoorde voeding is het toepassen van groente en fruit, sla en salades in de fastfoodsector wenselijk. Daarom wil de organisatie leerlingen in competitieverband al bekend te maken met deze producten. De leerlingen moeten ter plaatse drie identieke complete maaltijdsalades bereiden, tenminste bestaande uit een slasoort of een compositie van verschillende slasoorten en een ‘rauwkostsalade’. Totale kosten maximaal € 2,40.

Bekijk hier de recepturen van de winnende salades van vorig jaar…

Jurering
De verschillende jury’s bestaan uit vakmensen en bekende, culinair onderlegde consumenten. Beoordelingscriteria zijn naast smaak ook zaken als o.a. versheid, portionering, kostprijs, voedingswaarde, presentatie, bereidingswijze, haalbaarheid en originaliteit.

Reageer op dit artikel