artikel

Dessertcakeje

Horeca

Ingrediënten voor 6 cakejes:
Pure-chocoladevulling:

  • 75 gram pure chocolade, gehakt
  • 80 ml slagroom

Witte-chocoladecake:

  • 100 gram witte chocolade, gehakt
  • 175 gram boter, op kamertempratuur
  • !50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren, geklopt
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 1/2 theelpel vanille-essence
  • ca. 4 eetlepels melk

Extra nodig:
6 kleine puddingvormpjes
ijsblokjesvorm, ingevet.

Bereidingswijze:
De chocoladevulling moet minstend een uur voordat u aan de cake begint, worden gemaakt (maar de vulling is in de vriezer een week houdbaar). Smelt de chocolade langzaam in een vuurvaste kom boven een steelpan met stomend maar niet kokend water (de bodem vand e kom mag het water niet raken). Haal de kom van het vuur en roer de chocolade glad. Roer de room erdoor en schenk het mengsel in de voorbereide ijsblokjesvorm om zes blokjes te maken. Laat ze minstens een uur in de vriezer staan.

Smelt voor het beslag de witte chocolade langzaam in een vuurvaste kom boven een steelpan stomend maar niet kokend water. Haal de kom van het vuur en roer de chocolade glad. Laat haar afkoelen.

Klop de boter in een grote mengkom met een houten lepel of mixer romig en voeg langzaam de suiker toe. Klop als het mengsel heel en luchtig is het losgeklopte ei er telkens met 1 eetlepel tegelijk doorheen: klop goed na elke toevoeging. Schep eerst het meel en het zout en dan de gesmolten chocolade, vanille-essence en net genoeg melk met een grote metalen lepel door het mengsel om het dik-vloeibaar te maken. Vul de voorbereide vormpjes voor de helft met het beslag. Haal de chocoladeblokjes uit de ijsblokjes vorm en zet het blokje in het midden van elk puddingvormpje; vul deze nu tot tweederde aan met beslag.

Zet de puddingvormpjes in een braadslede en bedek ze losjes met goed ingevette folie. Bak de cakejes circa 25 minuten in een voorverwarmde ove op 180ºC, of tot ze stevig aanvoelen. Haal een paletmes langs de binnenkant van elk vormpje om de cakjes los te halen en stort ze voorzichtig op dessertbordjes. Serveer meteen.

Reageer op dit artikel