artikel

Italiaanse chocolade-amaretto-torta

Horeca

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 110 gram pure chocolade, gehakt
  • 2 eetlepels Amaretto
  • 110 gram boter, op kamertemperatuur
  • 110 gram kristalsuiker, plus 1 ei
  • 3 grote eieren, gesplitst
  • 60 gram amarettikoekjes, verkruimeld
  • 60 gram bloem, gezeefd

Voor het serveren:

  • slagroom
  • bosbessen, frambozen of in de oven gebakken abrikozen

Bereidingswijze:
Verwarm de chocolade en de Ameretto in een vuurvaste kom boven een steelpan met stomend maar niet kokend water en laat de chocolade smelten (de bodem van de kom mag het water niet raken). Haal de kom van het vuur, roer voorzichtig en laat de chocolade afkoelen.

Klop de boter en de 110 gram kristalsuiker in een mengkom heel licht en luchtig met een houten lepel of mixer. Klop de eierdooiers er een voor een door en roer de afgekoelde chocolade erdoor. Schep de verkruimelde amarettikoekjes en de bloem er met een grote metalen lepel door.

Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom met een elektrische mixer of garde tot stijve pieken. Klop de resterende eetlepel suiker erdoor om een stijf, glanzend schuim te maken en schep dit in drie keer door het cakebeslag.

Bak het beslag in de voorbereide taartvorm 30-35 minuten in een voorverwarmde oven op 180ºC, tot de taart net stevig aanvoelt. Laat hem eerst 10 minuten in de vorm en dan verder op een taartrooster afkoelen.

Bestrooi de taart met poedersuiker en serveer hem lauw of op kamertemperatuur met slagroom en verse bessen. Serveer hem eventueel met in de oven gebakken halve abrikozen bestrooid met suiker, Amaretto en verkruimelde amaretti.

U kunt de torta het beste binnen drie dagen serveren. Hij kan niet worden ingevroren.

Reageer op dit artikel