artikel

Machtige chocolade brûlé

Horeca

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 600 ml dikke room
  • 1 vanillepeul of 1 eetlepel bruine rum
  • 300 gram pure chocolade, gehakt
  • 4 grote eierdooiers
  • 60 gram poedersuiker, gezeefd
  • ca. 4 eetlepels kristalsuiker, voor het bestrooien

Bereidingswijze:
Schenk de room in een steelpan met een zware bodem en voeg de vanillepeul toe. Verhit de room tot hij net te heet is om aan te raken. Leg een deksel op de pan en laat de vanillepeul zo’n 30 minuten in de room trekken.

Verwijder de vanillepeul met de punt van een mes en schraap de zaden in de room. Verhit de room langszaam, haal hem van het vuur en roer de gehakte chocolade erdoor. Laat de chocoladeroom iets afkoelen.

Roer intussen de eierdooiers en poedersuiker in een mengkom goed door elkaar met een houten lepel. Roer de warme chocoladeroom erdoor. Schenk het mengsel in souffléschaaltjes en zet deze in een half met warm water gevulde braadslede. Bak de crème circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180ºC tot hij net stevig is. Haal de schaaltjes uit de braadslede en laat ze afkoelen. Zet ze afgedekt een nacht of tot 48 uur koel weg.

Verhit voor het serveren de grill op de hoogste stand en vul de braadslede half met ijsblokjes en water. Bestrooi de bovenkant van de chocoladecrème met kristalsuiker en zet de schaaltjes in het ijswater (dit voorkomt dat de chocolade smelt). Verhit ze onder de grill tot de suiker smelt en karameliseert. Serveer ze binnen een uur.

Opmerking: U kunt de vanillepeul vervangen door 1 eetlepel bruine rum en tegelijk met de eierdooiers aan het mengsel toevoegen.

Reageer op dit artikel