artikel

Zeven zoete tips

Horeca

December is traditioneel de maand van de marsepein, speculaas, tulband, kerstkransjes en last but not least natuurlijk oliebollen met veel poedersuiker. Daarom in het teken van de feestdagen zeven zoete tips.

Zeven zoete tips

Zeven zoete tips
Suiker is bekend als een smaak- en sfeermaker. Maar suiker heeft nog meer bijzondere eigenschappen. Hier volgen tien zoete tips. Voor lekker, praktisch, mooi, anders, handig, gezellig en gezond.

Tip 1: Vanillepoedersuiker
De poedersuiker van de oliebollenkraam bevat vaak vanille, dat maakt de suiker extra lekker. Vanillepoedersuiker kun je ook makkelijk zelf maken. Snij een vanillestokje in de lengte open (en schraap eventueel het merg eruit om voor iets anders te gebruiken) en steek de twee stukken in een bus poedersuiker. Deksel dichtdraaien en een week laten staan. Hoe langer je wacht, hoe lekkerder. Af en toe omschudden. Neem wel een goede kwaliteit vanillestokje, in ieder geval een zacht en soepel exemplaar, niet uitgedroogd (en smakeloos).

Tip 2: Last minute strooien
Strooi poedersuiker pas op het laatste moment over je kersttulband, oliebollen of taart. Anders trekt de poedersuiker in het deeg en (zeker bij warm gebak) wordt geel en klonterig. En daarmee onappetijtelijk. Het meest verfijnde resultaat krijg je bij strooien door een theezeefje.

Tip 3: Glazuur
Extra feestelijk op je cake of taart is glazuur, vooral kinderen zijn er dol op. Je maakt glazuur door poedersuiker te vermengen met enkele eetlepels citroensap, net zoveel tot je een dik-vloeibare saus hebt. Snel gebruiken, voordat het glazuur hard wordt. Er bestaan ook zakjes kant-en-klaar gebaksglazuur die je alleen in een pannetje heet water hoeft te verwarmen.

Tip 4: Schuimkransjes in de boom
Heb je een pavlova gemaakt? Maak dan ook meteen wat kleine schuimkransjes voor in de kerstboom. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en spuit de met suiker stijfgeklopte eiwitten met behulp van een spuitzak in de vorm van kransjes. Ook leuk: geef de eiwitten een gezellig kleurtje met voedselkleurstof. Laat de kransjes in een lauwwarme oven langzaam uitharden (circa 1 uur op 125°C) en afkoelen en hang ze dan met een vrolijk gekleurd lint in de kerstboom.

Tip 5: Suiker in de soep
Is de soep te pittig uitgevallen? Doe er dan een schepje suiker bij om de hete smaak te verzachten. Heb je al een grote hap genomen en slaan de vlammen je uit de mond? Vooral geen water drinken! Het beste werkt een slok suikerstroop, dat blust de brand meteen. Als er geen suikerwater of andere stroop voorhanden is, wil een lepel jam ook nog wel eens helpen, of zelfs sabbelen op een hard snoepje.

Tip 6: Hik!
Wist je dat een schepje suiker inslikken bij veel mensen helpt tegen de hik?

Tip 7: IJspret binnen
Met zomerfruit uit de diepvries gemengd met een suikerstroopje (gemaakt van 1 glas suiker opgelost in 1 glas water) maak je in een mum van tijd heerlijk sorbetijs. Het ijsmengsel bevriest het snelst wanneer je het uitspreidt in een metalen of aardewerken schaal. Om het uur even flink doorroeren. Nog makkelijker: gebruik een ijsmachine.

Zoete recepten

» Exotische chocoladetaart

» Italiaanse kersttrifle

» Pavlova met rood fruit

» Charlotte met peer

Reageer op dit artikel