artikel

Citaten Freddy Bult

Horeca

‘Gastvrijheid heb ik van huis uit meegekregen. Ik ben opgegroeid in een horecaomgeving. Mijn ouders hadden een vakantiehotel in Drenthe. Mensen vermaken heeft mij altijd een goed gevoel gegeven. Ondernemer worden is altijd mijn doelstelling geweest: zelfstandig werken en de vrijheid hebben om dingen te doen.’ ‘Ik ben een selfmade man. Ik ben voorzichtig begonnen. […]

freddy bult herberg van smallingerland‘Gastvrijheid heb ik van huis uit meegekregen. Ik ben opgegroeid in een horecaomgeving. Mijn ouders hadden een vakantiehotel in Drenthe. Mensen vermaken heeft mij altijd een goed gevoel gegeven. Ondernemer worden is altijd mijn doelstelling geweest: zelfstandig werken en de vrijheid hebben om dingen te doen.’

‘Ik ben een selfmade man. Ik ben voorzichtig begonnen. Langzaamaan heb ik de gerechten verfijnd en ben ik culinair gegroeid. Ik probeer lekker en goed eten aan mijn gasten te serveren. Dat hoeft niet altijd kreeft en ganzenlevern zijn.’

Ik werk graag met Friese producten. Via Fryslân Culinair probeer ik samen met andere Friese restaurateurs culinair Fries erfgoed voor het voetlicht te halen. Het is een streven dat commercieel gezien niet altijd haalbaar is. Ver krijgbaarheid van deze producten is soms lastig.’

‘De basis van mijn kookstijl is klassiek maar ik probeer wel nieuwe en buitenlandse technieken toe te passen. Zo maak ik een Italiaanse risotto, maar voeg daar zuurkool en Friese worst aan toe.’

‘Een specialiteit heb ik niet echt. Als ik een gerecht naar voren haal, doe ik de andere tekort. Wel ben ik gefascineerd door sauzen. Het chemische proces in het pannetje boeit me. Wat gebeurt er als je suiker, honing en mosterd samenbrengt? Als ik uit eten ga, is het eerste wat ik proef de saus. Die moet ook naast de ingrediënten liggen en niet erop. Saus mag niet te dun zijn, maar moet hangen. Ook moet ze verband houden met wat op het bord ligt. Mijn voorkeur gaat uit naar sauzen met drank. Bij de sherryjus zoek ik de combinatie me thet zurige van de zuurkoolrisotto.

‘Omdat het restaurateurschap een intensief beroep is, wil ik dit niet tot mijn 60e blijven doen. Nog tien jaar en dan hoop ik te kunnen stoppen. Wellicht dat ik dan iets in de adviserende sfeer kan doen. Dat ligt me wel. Bovendien houd ik ervan om ‘on the road’te zijn. Dat doe ik nu ook al. Kijken bij andere collega’s in het land en zitting hebben in een bestuur om te adviseren over het opzetten van een nieuwe horecaopleiding in Drachten.’

Bekijk hier vier toprecepten van Freddy Bult
Marbré van gerookte zwijnshaas en pompoen met crème van piccalilly

Lendebiefstuk van Hereford, zuurkoolrisotto, sherryjus en paddenstoelen

Clafoutis van peer met fruitsalade en een vanillehangop

Sherryjus

Tips:
Maak ook Freddy’s piccalillycrème…
Recepturen overige sauzen van Feddy’s hand…

Reageer op dit artikel