artikel

Productinformatie Spinazie

Horeca

spinazieSpinazie (soortnaam: Spinacia oleracea) is een verzamelnaam voor een groen blad met harde nerven. Echte spinazie behoort tot de familie van de ganzenvoetachtigen, waartoe ook de rode bietjes en warmoes behoren. Echte spinazie is een éénjarig gewas.Vroeger was spinazie een verzamelnaam voor bladgroente zoals zuring, postelein en raapstelen

Aankopen
Spinazie is nu het jaar door te krijgen. De bladeren worden geoogst zolang ze jong en mals zijn en voordat de plant begint te bloeien. In het najaar is kleinbladige kasspinazie te verkrijgen die geschikt is voor salades. Let er bij de aankoop op dat de bladeren er fris groen en stevig uitzien. Verslenste, gele of gekneusde bladeren zijn af te raden. Spinazie bestaat overwegend uit water en is dus zeer kwetsbaar. Gebruik de spinazie het liefst op de dag van de aankoop.

Bewaaradvies
Spinazie is een product dat zeer snel zijn frisheid verliest. Gebruik ze zo vers mogelijk. Als ze toch enkele uren of een dag moet bewaard worden, wordt ze afgedekt met folie tegen uitdroging of in een geperforeerde plastic zak in de koelkast gelegd. Bewaar niet bij vruchten die ethyleen afgeven. Verse spinazie kan ingevroren worden: blancheer ze dan 2 tot 3 minuten in kokend water en verfris ze met koud water. Laat afkoelen op ijs en vries onmiddellijk in porties in.

Bereidingswijze
Spoel eerst grondig in koud water tot alle zand weg gewassen is. Laat de spinazie vervolgens uitlekken of leg ze op een schone keukendoek. Verwijder de harde nerf. Vouw het blad in de lengte en trek het steeltje in de richting van de punt van het blad los.

Spinazie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Ze smaakt heerlijk in salades met vinaigrette of als broodbeleg. Om de spinazie te koken volstaat het een beetje water toe te voegen en de pan met een deksel te sluiten. Laat dan uitlekken of duw het kookvocht uit de spinazie . Spinazie slinkt erg tijdens het koken, zodat u vertrekt van een groot volume om een kleine portie over te houden. Misreken u echter niet: 200 tot 300 gram rauwe spinazie per persoon is voldoende.

Spinazie kan u koken, in een klontje boter stoven of met andere groente roerbakken. Werk af met boter, geraspte belegen kaas, nootmuskaat, een beetje knoflook (geperst of poeder) of citroensap. Spinazie met een melksaus of met room is een klassieker. Spinazie is lekker bij kalfsvlees, gevogelte of vis. U kan spinaziesoep maken en verwerken in omelet en quiche. Spinazie is ook geschikt om vlees of vis mee op te vullen.

Spinazie is niet geschikt om achteraf op te warmen, want de bladeren bevatten nitraat. Bij opwarming wordt deze stof omgezet in nitriet en dit is schadelijk voor de gezondheid.

Gezondheid
Spinazie bevat erg veel vezels en vitamine A, B en C. Verder bevat spinazie kalium, calcium en ijzer.

Tips

  • Kooktip: met sjalot en basilicum, na het koken blokjes feta erdoor en serveren in een wrap
  • Roerbaktip: in olijfolie met sjalot en knoflook, lekker in een omelet
  • Smoortip: in olijfolie met komijn-, koriander- en paprikapoeder, zout, tomaten en kikkererwten
  • Stoomtip: kipfiletrolletjes gevuld met spinazie, lekker met rijst
Reageer op dit artikel