artikel

Tip Gezond: Vloeibaar goud

Horeca

De gezonde keuken is de keuken van de mooie oliën. Neem nu Arganolie, het vloeibare goud uit Marokko. Het is een zeldzaam lekkere olie van de Arganboom, die uitsluitend in het zuidwesten van Marokko groeit. De olie wordt verkregen door een arbeidsintensief handmatig proces, van oudsher traditioneel door Berbervrouwen. En de smaak, die is ongekend specifiek, het doet denken aan een combinatie van hazelnoot, walnoot en sesam, geraffineerd, licht zoetig, krachtig en romig.

Toepassingen
Arganolie verfijnt een puree van zoete aardappelen, geeft een subtiele smaak aan wortelgroenten, marinades, salades, pasta, rijst, jus, vinaigrettes, rilette, cassoulette, couscous, gevogelte en visgerechten. Wonderbaarlijk lekker met jonge zachte geitenkaas, warme honing en geroosterde amandelen met pittige sla op gegrilde brioche. Ook avocadocrème en hummus gaan een spannend spel aan met het krachtige aroma. Eenmaal aan het experimenteren werd ik heel blij van de combinatie met Arganolie bij gedroogd en vers fruit, ijs en zuivel in desserts. Vooral bij in honing gekarameliseerde mango en ananas met hangop waardoor iets mandarijnrasp. Bij gepofte blauwe vijgen in stroop van Marsala met ras el hanout. En bij ijs van bittere chocolade met karamel-kardemom wafel. Een paar druppels erbij of erdoor is al voldoende.

Angélique Schmeinck is een van de twee vrouwelijke Nederlandse Meesterkoks en volgde de opleiding creatieve denktechnieken bij het COCD, dat verbonden is aan de universiteit van Leuven. Zij geeft ieder nummer een gezondtip

Reageer op dit artikel