artikel

Asperge: Bloem onder de groenten

Horeca

Reikhalzend kijken koks en fijnproevers ieder jaar uit naar de start van het aspergeseizoen. Restaurateurs lijken zelfs een ware race te houden om de eerste asperges te bemachtigen. Maar hoe loopt de weg van bed naar bord eigenlijk? En wat is de ‘beste’ bereidingswijze? Ondanks de sterk stijgende populariteit van de groente bestaat daarover nog altijd onduidelijkheid.

Natte voeten
Hoe groeien asperges nu eigenlijk, en hoe beoordeel je wanneer ze moeten worden gestoken? Asperges zijn uitlopers van wortelstokken. De planten groeien in aarde die op lange dijkjes is gelegd, aspergebedden genoemd. Aspergeplanten voelen zich het fijnst in lichte zandgrond met diep grondwater. Ze hebben een hekel aan natte voeten. De wortelstokken beginnen uit te lopen als de temperatuur na de winter weer stijgt. Bij 25°C groeit de plant het best. Dan kan er per twee à drie dagen worden geoogst.

Zodra het kopje boven de grond komt, op zoek naar licht, wordt de asperge op 22 tot 27 centimeter diepte uitgestoken. Bij de witte asperge is het belangrijk dat de stelen geen licht vangen, anders kleuren ze violet en dan groen. Voor groene asperges laat de teler de stelen op dezelfde hoogte (22 tot 27 cm) boven de grond komen. Dit gebeurt meestal halverwege de levenscyclus van de plant. In totaal kan hij ongeveer tien jaar produceren. Asperges van de koude grond zijn er van april tot eind juni. Daarna laat de teler de planten ongehinderd groeien om aan te sterken.

Het is mogelijk om vóór april al te oogsten: door onder plastic te telen, of met verwarmde buizen in de grond. Door deze technieken zijn asperges al begin maart verkrijgbaar.

Limburgse telers zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale Nederlandse aspergeproductie op jaarbasis. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek groeien de witte stengels in Limburg op ruim 1300 hectaren. Brabant volgt met 717 hectaren. Daarnaast is er ook aspergeteelt in Drenthe, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel.

Reageer op dit artikel