artikel

Asperge-slataartjes

Horeca

Ingrediënten:

 • 500 gr verse asperges
 • sap van 1 citroen
 • 1 middelgrote ui, fijngehakt
 • 50 g boter
 • 1/2 krop ijsbergsia
 • 1 tl knoflookpasta
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • 1 el droge witte wijn
 • 2,5 dl lichte room
 • 4 eieren en 1 extra eierdooier
 • 100 g kaas, liefst manchego-kaas
 • 200 g kruimeldeeg
 • Voorbereiding
  Van verse asperges de houtige delen wegsnijden. De rest in stukjes van 1,25 cm snijden; de punten apart houden. De gehakte asperges, zonder de punten, met het citroensap in een pan met kokend water leggen. De aspergestukken in 8-10 minuten net gaar koken; de punten na 5 minuten toevoegen. Van het vuur halen, een zeef op de pan leggen en hier koud water door laten stromen in de gootsteen. De zeef voorkomt dat de punten breken. De ui in de boter glazig fruiten. De fijngehakte sla toevoegen en roeren. De knoflook toevoegen en met zout en peper op smaak brengen. De witte wijn erdoor roeren en koken tot de sla zacht is. Indien nodig wat water toevoegen. Met het deksel erop 5 minuten laten koken. Van het vuur halen en af laten koelen.

  Bereiding
  De asperges mengen met ui en sla. Een bakvorm van 20 cm of 10 taartvormpjes invetten en met deeg bekleden. Op een koele plaats zetten. Blind bakken : het deeg met aluminiumfolie bedekken, vullen met gedroogde bonen of rijst en 5-8 minuten bakken (230 °C). Folie en bonen verwijderen. De eieren loskloppen met de room, wat zout en zwarte peper. De geraspte kaas erdoor roeren. Het aspergemengsel door het eiermengsel roeren. Goed roeren. Het mengsel in de vorm of vormpjes scheppen. De punten erop leggen. In de oven (180 °C) bakken, ongeveer 10 minuten voor de kleine vormen en 15 minuten voor de grote vorm. De vulling moet enigszins stevig aanvoelen en goudbruin zijn.

  Voorbereiding
  Van verse asperges de houtige delen wegsnijden. De rest in stukjes van 1,25 cm snijden; de punten apart houden. De gehakte asperges, zonder de punten, met het citroensap in een pan met kokend water leggen. De aspergestukken in 8-10 minuten net gaar koken; de punten na 5 minuten toevoegen. Van het vuur halen, een zeef op de pan leggen en hier koud water door laten stromen in de gootsteen. De zeef voorkomt dat de punten breken. De ui in de boter glazig fruiten. De fijngehakte sla toevoegen en roeren. De knoflook toevoegen en met zout en peper op smaak brengen. De witte wijn erdoor roeren en koken tot de sla zacht is. Indien nodig wat water toevoegen. Met het deksel erop 5 minuten laten koken. Van het vuur halen en af laten koelen.

  Bereiding
  De asperges mengen met ui en sla. Een bakvorm van 20 cm of 10 taartvormpjes invetten en met deeg bekleden. Op een koele plaats zetten. Blind bakken : het deeg met aluminiumfolie bedekken, vullen met gedroogde bonen of rijst en 5-8 minuten bakken (230 °C). Folie en bonen verwijderen. De eieren loskloppen met de room, wat zout en zwarte peper. De geraspte kaas erdoor roeren. Het aspergemengsel door het eiermengsel roeren. Goed roeren. Het mengsel in de vorm of vormpjes scheppen. De punten erop leggen. In de oven (180 °C) bakken, ongeveer 10 minuten voor de kleine vormen en 15 minuten voor de grote vorm. De vulling moet enigszins stevig aanvoelen en goudbruin zijn.

  Reageer op dit artikel