artikel

Apicius gaat ‘vreemd

Horeca

Vanaf 21 mei a.s. staat ‘Pom’, hét gerecht van de Surinaamse keuken, centraal in een tentoonstelling en volop in het nieuws. Thorvald de Winter van Apicius** in Castricum gaat dan ‘vreemd’ en creëert een gloednieuw recept op basis van de pomtajer (Surinaamse aardappel), het basisingrediënt voor Pom. Ook Soenil Bahadoer van de Lindenhof* in Nunen, die zelf een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond heeft, is van de partij.

pomPom is voor Surinamers hun geliefde feestgerecht. In Nederland heeft het de markt veroverd als Broodje Pom, zelfs te bestellen bij de pizzakoerier. Pom prijkt ook op het koninklijk menu van Paleis Noordeinde, waarmee buitenlandse gasten in de Nederlandse multiculturele keuken worden geïntroduceerd.

Het basisingrediënt voor Pom is de pomtajer, een Zuid-Amerikaanse knol, die door deskundigen met de aardappel wordt vergeleken. Toch bestaan er wereldwijd maar een handvol gerechten. Daar brengen Thorvald de Winter en Soenil Bahadoer nu verandering in. De culinaire tentoonstelling (in woord, beeld en geluid) is vanaf 21 mei bij Imagine IC te bekijken en krijgt een vervolg op de Pasar Malam in Den Haag .

Imagine IC, Bijlmerplein 1006-1008, 1102 ML Amsterdam, 020 489 4866, www.ImagineIC.nlOpeningstijden: di-za 11.00 – 17.00 uur, do tot 21.00 uur. Toegang gratis.

Vier pomgerechten:
» Joodse Pom
» Creoolse Pom
» Hindoestaanse Pom
» Nederlandse Pom

Reageer op dit artikel