artikel

Couscoussalade met zoete aardappel en humus

Horeca

Ingrediënten voor 4 personen:
Couscoussalade

 • 250 gram couscous
 • 250 ml kippenbouillon
 • 45 ml olijfolie, naturel
 • 100 gram pijnboompitjes
 • 50 gram sinaasappel
 • 40 gram citroen
 • 60 gram zwarte olijven
 • 1/20 bos bladpeterselie
 • 40 gram rode ui
 • 200 gram rode paprika
 • 45 ml olijfolie, extra vièrge
 • 40 gram aardappels, zoet
 • 15 ml olijfolie

Humus (kikkererwtensaus)

 • 450 gram kikkerwten
 • gedroogd komijnzaad
 • korianderpoeder
 • 4 tenen knoflook
 • 15 gram sjalotten

Bereidingswijze:
Couscoussalade met zoete aardappel en humusStoom de couscous gaar in een zeef boven de kippenbouillon. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Rooster de pijnboompitjes in circa 5 minuten goudbruin op een laag vuur. Verpak de paprika in aluminiumfolie, 40 minuten poffen in de oven op 175 graden Celsius. Laat afkoelen in de folie. Ontvel de paprika. Verwijder de pitjes. Snijd in kleine stukjes.

Voeg sinaasappelrasp en – sap, citroensap, olijven, gehakte peterselie, gesnipperde rode ui, paprikastukjes en pijnboompitjes toe aan de couscous. Breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Laat minstens 15 minuten staan op kamertemperatuur.

Schil en snijd ondertussen de zoete aardappel in blokjes van 1 cm. Blancheer ze 1 minuut in gezouten water. Laat uitlekken. Stoom de aardappelblokjes droog. Bak ze daarna krokant in een koekenpan met olijfoie. Schep de aardappelblokjes door de couscoussalade.

Spoel voor de humus de kikkerwten af met koud water. Week ze één nacht in ruim koud water. Giet de kikkerwten op een zeef. Doe ze in een pan. Voeg naar eigen smaak komijnzaadjes en gemalen koriander toe. Voeg vervolgens gepelde en gehalveerde knoflook en sjalotten toe. Voeg zoveel koud water toe tot het geheel mininaal 5 cm onder staat. Breng het geheel aan de kook. Laat in 2 uur gaar en zacht worden.

Pureer de kikkererwtenmassa met een derde van het vocht in de blender of keukenmachine tot een gladde massa.

Voeg naar eigen smaak olijfolie, vers geperst limoensap, zeezout en cayennepeper toe. Verdeel de couscoussalade over warme diepe borden. Lepel de humus rondom.

Reageer op dit artikel