artikel

Griet deze maand het lekkerst

Horeca

De griet behoort tot de tarbotachtigen en is samen met de tarbot de meest gewaardeerde vis uit deze kleine familie. Griet en tarbot zijn makkelijk te onderscheiden.Griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur. Tarbot bevat meer vet, daardoor is de smaak duidelijker. Griet bevat meer water, de structuur van het visvlees is fijner, de smaak is veel neutraler. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet ‘glad’ is.

De griet wordt als bijvangst gevangen bij de tong en scholvisserij. De aanvoer is daardoor regelmatig, maar niet groot. Daardoor ligt de prijs van griet altijd vrij hoog. Griet is een matig vette vis.

Voedingswaarden per 100 gram:
vet 2,9 gram
eiwit 16,4 gram
ijzer 0,5 mg
vitamines B1 en B2
kJ 402
kCal 96

Bekijk hier een aantal Grietrecepten:

Gegratineerde griet met kaas en mosterd
Griet met paddestoelen en dragon
Gebakken grietfilet met champignons
Gegratineerde grietfilet met rookkaas en dille

Reageer op dit artikel