artikel

Mediterrane alleskunner

Horeca

Van bakken, roosteren of stoven krijgt de aubergine een heerlijk mediterraan aroma. Graag laat zij zich combineren met uitgesproken smaken als knoflook, koriander en komijn. De dieppaarse aubergine is overal voor in.

Aubergines zijn de vruchten van de eierplant. Ze behoren zoals de tomaat, de paprika en de komkommer tot de zogenaamde vruchtgroenten. De meest bekende soort is de grote paarse, ovaalvormige aubergine, maar er bestaan ook witte en gele.

Aankoopadvies
Aubergines zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De topaanvoer is in de zomermaanden. Bij aankoop moet de aubergine een glanzende, onbeschadigde donkerpaarse schil met frisgroene kroonbladeren hebben. De vrucht is rijp als ze bij een lichte vingerdruk iets meegeeft. Bovendien heeft een rijpe aubergine een iets mattere glans.

Bewaaradvies
Aubergines bewaart men het best op een koele en donkere plaats zoals de kelder. Omdat ze zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam aubergines niet bij temperaturen lager dan 10°C te bewaren. Bij te lage temperaturen kleuren de steel en kroonbladeren bruin en krijgt de schil ingezonken bruine vlekken. Afhankelijk van de rijpheid van de aubergine is ze 3 tot 7 dagen houdbaar.

Bereidingswijze
Voor de bereiding van de aubergine verwijdert u het stekelige kroontje en de steels. Het is niet nodig om de vrucht te schillen. De aubergine wordt hoofdzakelijk warm toebereid. Men kan ze stoven, bakken, frituren en gratineren. De aubergine maakt menige mediterrane schotel compleet.

Bekijk hier auberginerecepten van:
Auberginepuree met koriander
Met feta en gehakt gevulde aubergine
Auberginestoofpotje met bleekselderij
Auberginerolletjes
Auberginesalade met ei
Geroosterde auberginespiesjes
Stoofpot van aubergine
Taco’s met pittige champignons en aubergine

Reageer op dit artikel