artikel

Pittige smaakmaker

Horeca

Rettich ziet eruit als een witte winterwortel, maar is familie van de radijs. Oorspronkelijk komt deze groente uit Azië, waar hij ook vandaag nog op grote schaal wordt geconsumeerd. Net als radijs is rettich pittig van smaak, lekker knapperig en wordt hij vooral als rauwkost gegeten. Verse rettich is volop verkrijgbaar in augustus. Het is dus nu het ideale moment om rettich te verwerken in allerlei salades. Probeer bijvoorbeeld eens pittige rettichsalade als bijgerecht en gevulde rettichs met ham, ei en kaas als koud voorgerecht. Of maak een originele carpaccio van rettich voor uw vegetarische gasten. Deze recepten én andere vindt u hieronder.

Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich, die overgenomen is door de Nederlanders. De benaming rettich is afkomstig van het Latijnse woord “radix” = wortel. De lengte van de wortels is 20-30 cm. Er worden zelfs rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. Rettich is vrij pittig van smaak.

Aankoopadvies
Koop rettich die stevig aanvoelt en er glad uit ziet. Rettich kan enkele dagen tot een week bewaard worden in de groentelade van de koelkast (de bewaartijd is erg afhankelijk van de tijd die de rammenas al ‘onderweg’ is, rammenas heeft net als radijs de neiging om na de oogst vocht te verliezen en slap te worden).

Bewaaradvies:
Zonder loof is rettich ruim een week houdbaar in de koelkast.

Bereidingswijze:
Schil de rettich voor gebruik dun, snijd het vruchtvlees in plakjes of reepjes en verwerk ze in een salade of leg ze tussen een sandwich. Door zout over schoongemaakte rettich te strooien, verliest hij wat van zijn scherpe smaak. Gekookte rettich is ook minder pittig. Kook rettich echter heel kort, zodat de groente lekker knapperig blijft.

Recepten met rettich:

  • Pittige rettichsalade
  • Rettichcarpaccio
  • Gevulde rettichs
  • Rettichsalade met gember
  • Reageer op dit artikel