artikel

Populaire saladegroente

Horeca

De komkommer is een eenjarige klimplant met reusachtige bladeren. Aan een stam kunnen tientallen vruchten groeien. De komkommer behoort tot de familie van de vruchtgroenten. De vorm van de komkommer verraadt trouwens de verwantschap met de augurk en de courgette. Naast de bekende groene komkommer bestaan er ook gele en witte komkommers. De komkommer is een van de meest populaire saladegroente in ons land.

Aankoopadvies
Door serreteelt is de komkommer gedurende het hele jaar verkrijgbaar. Een verse komkommer is egaal, glanzend groen en hard en heeft een stevig groen steeltje.

Bewaaradvies
Zoals andere vruchtgroenten mag de komkommer niet te koud bewaard worden. Kies daarom liever voor de kelder dan voor de koelkast. Stevige komkommers zijn tot een week houdbaar. Komkommers die te lang gelegen hebben, worden slap en geel. Bewaar ook nooit tomaten naast komkommers want ook dan slaan ze geel uit.

Bereidingstips
Voor het gebruik dient een komkommer grondig gewassen en eventueel geschild te worden. De uiteinden worden best verwijderd. Komkommer eet men meestal rauw en is onmisbaar in een verfrissende salade. Toch kan de komkommer ook warm toebereid worden. Het is dan wel raadzaam om de kern met een lepeltje te verwijderen.

Gezondheid
Door de grote hoeveelheid water en het lage caloriegehalte wordt de komkommer beschouwd als een echte slankmaker.

Voedingswaarde per 100 g
Energie 26 kJ
6 kcal
Vezels 3,3 g
Koolhydraten 1 mg
Eiwitten 0,5 g
Vitamine C 5 mg

Bekijk hier komkommerrecepten
Komkommersandwich met paling
Komkommershake
Komkommer uit de wok
In basilicumolie gemarineerde komkommerlinten

Tips

  • in salade met bolletjes meloen
  • roerbakken met kerrie
  • dipsaus van geraspte komkommer, knoflook en Griekse yoghurt
  • in salade met tomaat, ei en garnalen
  • op brood met eventueel pindakaas