artikel

Productinformatie Radijsjes

Horeca

Radijzen zijn verwant aan de mosterdplanten. Dat is met hun pittige smaak niet verwonderlijk. Er zijn verschillende soorten radijzen verkrijgbaar. Ze variëren in kleur van helderrood, rood-wit tot roze en geheel wit. Er zijn zelfs paarse en zwarte radijzen. De vorm kan zowel rond als langwerpig zijn.

radijsAankoopadvies
Radijzen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Van maart tot mei is er een verhoogde aanvoer. Ze worden meestal per bosje verkocht. Zorg er voor dat de radijzen er steeds fris en stevig uitzien. Bij lichte vingerdruk mag de radijs niet rimpelen. Het loof moet er frisgroen uitzien.

Bewaaradvies
Radijsjes kunnen tot 5 dagen bewaard worden in een gesloten plastic zak in de koelkast.

Geschiedenis:
De radijs komt waarschijlijk uit Noordwest-Europa. Maar men weet met zekerheid dat de Egyptenaren de radijs reeds 2000 jaar voor Christus teelden. De bouwers van de grote piramides hadden reeds radijzen in hun dagelijks rantsoen. De radijs verscheen hier reeds in de 16e eeuw. Net als de rammenas verspreidde de radijs zich over alle landen met een gematigd klimaat. Waarschijnlijk komt de radijs voort uit de rammenas.

Zaaitips:
Radijs kan gezaaid worden van december tot september. Van december tot half maart wordt onder glas en daarna in de volle grond gezaaid. Niet dikker zaaien dan 300 tot 400 zaden per m². Bij vroeg zaaien duurt de teelt enkele maanden en bij zaaien in maart ongeveer zes weken, terwijl in de zomer dit 3 tot 4 weken is.

Bereidingswijze:
Radijzen worden bijna altijd rauw gegeten. Was radijzen steeds voor gebruik. Verwijder het loof en het fijne wortelstukje. Verwerk fijngesneden radijzen in een salade of presenteer ze als pittig en gezond borrelhapje met wat zout of een dipsausje.

Recepturen:
» Stamppot met geglaceerde radijs
» Radijssneetjes
» Radijs met lenteui en sojasaus

Reageer op dit artikel