artikel

Tarte Tatin van sjalotten

Horeca

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 75 g boter
  • 1 el suiker
  • 500 g kleine ronde sjalotjes
  • 1 vol glas rode wijn
  • 1 el balsamico-azijn
  • zout en peper
  • 5 plakjes diepvries-bladerdeeg

Bereidingswijze:
tartin tatinOven voorverwarmen op 220°C. Laat de boter en suiker smelten in een pan. Schil de sjalotjes. Voeg ze toe aan de boter en laat ze op zacht vuur met de deksel op de pan een half uurtje smoren tot ze gekaramelliseerd zijn: mooi zacht en glanzend (niet bruin laten worden!). Roer tussentijds even in de pan tegen eventueel aanbakken. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

Voeg de rode wijn, de balsamico-azijn en zout en peper toe aan de sjalotten. Zet het vuur iets hoger en laat het vocht inkoken tot de sjalotten mooi donkergekleurd en nog net een beetje vochtig zijn.

Rol de op elkaar gestapelde plakjes bladerdeeg op het bebloemde aanrecht met een deegroller uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vorm.Leg het deeg op de sjalotten en stop het aan de zijkanten een beetje in (het deeg krimpt iets in de oven). Prik er met een vork wat gaatjes in. Zet de pan in het midden van de oven. Laat het bladerdeeg in 20 – 25 minuten mooi goudbruin, gaar en knapperig worden. Haal uit de oven en laat even een minuutje staan. Leg een grote serveerschaal erboven op en keer vorm en schaal samen om (ovenwanten!).

Reageer op dit artikel