artikel

Tomatentijd

Horeca

De zomer is hét seizoen voor zongerijpte tomaten. Tomaten zijn sappig en friszoet. Geen enkel ander ingrediënt doet het zo goed in verschillende soorten gerechten. Vanwege de veelzijdigheid is het een echte allemansvriend in de keuken én een van de meest geconsumeerde groenten. De bekendste tomaatsoort is de Hollandse, maar inmiddels zijn veel varianten te krijgen. Van de kruidige Tasty Tom tot de kleine cherrytomaat. Al die tomaatsoorten hebben ieder hun eigen charmes. Hieronder zetten we ze voor u op een rijtje én geven we allerlei recepten met daarin deze rode en op-en-top zomerse vruchtgroente.

Tasty Tom-tomaten
Kleine, felrode tomaten met een kruidige, volle zoete smaak. Per zes of acht aan een tros.

Recept met Tasty-tom: Tomaattimbaaltjes

Cherrytomaten
De kleine bolronde tomaatjes worden ook wel kerstomaatjes genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan hun vorm en grootte die niet veel afwijken van die van de kers. Stevige, knapperige en sappige structuur en kruidig van smaak. Ook verkrijgbaar van AH Biologisch.

Recept met cherrytomaten: Ricotta met geroosterde cherrytomaten

Romatomaten
Langwerpige, peervormige tomaten met vrij droog vruchtvlees. Zoet en kruidig van smaak. De tomaten zijn ook wel bekend als pomodori of pruimtomaten.

Trostomaten
Tomaten die met tak en al van de plant worden gehaald. Ze rijpen langer aan de plant dan ‘gewone’ tomaten en hebben daardoor een volle en rijpere smaak ontwikkeld.

Recept met trostomaten: Pappardelle met verse tomatensaus

Recept met trostomaten: Tomatentaart met zoete ui

Romaatjes
Romaatjes zijn de minivariant van de romatomaten.

Tomaten
Stevig en sappig met een frisse zoete smaak. Geschikt voor bereiding in alle soorten gerechten. Ook verkrijgbaar Biologisch.

Vleestomaten
Grote, stevige tomaten. Ze bevatten relatief veel vruchtvlees dat vrij zacht en zoet smaakt.

Recept met vleestomaten: Met rijst gevulde tomaten

Reageer op dit artikel