artikel

Vakantiedipjes

Horeca

Denken uw gasten met heimwee terug aan hun vakantie? Aan het zonovergoten terras, waar ze genoten van brood of rauwkost met een lokale tapenade of dip? Laat ze die heerlijke tijd herbeleven met deze internationale vakantiedipjes.

Aioli – Knoflookmayonaise
Wrijf in een vijzel 2 uitgeperste teentjes knoflook met enkele korrels grof zeezout fijn. Meng er met de stamper 1 cupje gepasteuriseerd eigeel en wat witte peper door. Voeg druppelsgewijs ca. 255 ml milde olijfolie toe, tot een dikke mayonaise ontstaat. Serveren bij gefrituurde inktvisringen en rauwkost.

Anchoïade – Anjosvisdis
Laat de inhoud van 2 blikjes ansjovisfilet 30 minuten weten in koud water (dan zijn ze minder zout). Dep de ansjovisfilets droog en hak ze met 2 teentjes knoflook zeer fijn. Schenk er ca. 100 ml olijfolie bij, tot een smeuïge massa ontstaat. Breng op smaak met witte-wijnazijn, zout en peper. Geef er rauwe groenten bij, zoals bleekselderij, venkel, radijsjes, komkommer, bospeentjes, bloemkoolroosjes en rode paprika.

Caviar d’aubergines – Aubergine dip
Laat 2 aubergines onder de ovengrill in 20-30 minuten gaar en zacht worden. Regelmatig omdraaien. Halveer de aubergines en lepel het vruchtvlees eruit. Pureer het vruchtvlees met 2 uitgeperste teentjes knoflook of wrijf het tot puree in een vijzel. Voeg al kloppend 100 ml milde olijfolie toe. Breng de dip op smaak met zout, peper en citroensap. Lekker met in repen gesneden, geroosterd boerenbrood (bijv. pain de campagne).

Mojo verde – Korianderdip
Pureer de blaadjes van 2 zakjes koriander (à 15 g) met 1/2 fijngesneden groene paprika en 2-3 geperste teentjes knoflook grof in de keukenmachine. Voeg ca. 250 mlo milde olijfolie toe, tot een mooie dunne saus ontstaat. Breng op smaak met witte-wijn azijn en zout. Lekker met in repen gesneden, geroosterd boerenbrood (bijv. pain de campagne).

Mojo verde – Korianderdip
Pureer de blaadjes van 2 zakjes koriander met 1/2 fijngesneden groene paprika en 2-3 geperste teentjes knoflook grof in de keukenmachine. Voeg ca. 250 ml milde olijfolie toe, tot een mooie dunne saus ontstaat. Beng op smaak met witte-wijnazijn en zout. Lekker met in de schil gebakken krieltjes of gesmoorde champignons.

Reageer op dit artikel