artikel

Dikke duimen

Horeca

Tuinbonen zijn een van Hollands meest bekende groenten. Dat blijkt wel uit de vele benamingen in de volksmond zoals ‘dikke duimen’ of het Brabantse ‘boeren boxen’. Nederlanders weten al van oudsher dat verse jonge tuinboontjes niet te versmaden zijn en mooi meegenomen oergezond.

Kopen, bewaren en schoonmaken
Let bij het kopen van tuinbonen op de grootte en op de versheid. Ze mogen beslist niet slap zijn. Vers geplukte tuinbonen kunt u slechts enkele dagen bewaren op een koele plaats. Dop de tuinbonen vlak voor de bereiding om bruinkleuring te voorkomen. Het doppen gaat als volgt, maak met de nagel de middennaad open en duw met de duim de boon uit de schiL Leg de gedopte bonen direkt in zout water anders worden ze alsnog bruin van kleur.Hoeveel per persoon?
Reken op 750 gram ongedopte bonen per persoon. Grote eters en echte liefhebbers lusten wel een kilo.

Twee recepten met tuinbonen:
Gesmoorde tuinbonen met rode ui en katenspek
Tuinbonen met sinaasappel-mosterdsaus