artikel

Prikkelbaar ingrediënt

Horeca

brandnetelBrandnetel is vooral bekend als prikkerig onkruid. Toch kunt u lekkere gerechten met deze onwelkome plant bereiden. Denk bijvoorbeeld eens aan de bekende en geliefde brandnetelsoep. De ovale, donkergroene en getande brandnetelbladeren zijn in de groothandel nog niet te koop. Trek daarom uw handschoenen aan en ga op zoek in de natuur. Pluk alleen malse, jonge blaadjes en zorg dat u ver genoeg van druk verkeer en andere verontreinigde locaties plukt.

Vervanger voor spinazie
Jonge brandnetelstengels kunnen als een soort spinazie gegeten worden. In het voorjaar smaken de ongeveer 20 cm lange stengels het beste. Zeer jonge stengels kunnen als sla gegeten worden. Vroeger werden boter, vis en vlees in brandnetelbladeren verpakt om ze langer fris te houden. Het blijkt dat stoffen in brandnetel bacterie groei tegengaan. Een Friese specialiteit en lekkernij is brandnetelkaas.

Serveer nu brandnetels
De beste maand voor brandnetelgerechten is mei. Brandnetels bevatten veel vitamine A en C, ijzer, calcium, kalium en magnesium. Het kruid werkt tegen voorjaarsmoeheid en zorgt voor een goede stofwisseling.

Brandnetelrecepten:
» Brandnetelsoep
» Brandnetelbroodjes
» Brandnetelstamppotje
» Brandnetelsalade met yoghurt

Reageer op dit artikel