artikel

Productinformatie Prei

Horeca

Prei behoort tot de vollegrondgroenten zoals wortelen en selder. Er is zomerprei, die in de maanden april tot augustus wordt aangevoerd, en winterprei, die van december tot april verkrijgbaar is. Het preiwit heeft een zachte uiensmaak. Ook het groene gedeelte van prei wordt gebruikt voor de bereiding van gerechten.

Aankoopadvies
Prei is het hele jaar te verkrijgen. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren betekenen dat de prei niet vers is. Prei slinkt tijdens de bereiding, gebruik daarom 400 tot 500g per persoon.

Bewaaradvies
Verse prei blijft in de groentenbak van de koelkast ongeveer 2 weken goed. Ongewassen en op een koele, vochtige plaats kunt u prei 1 tot 2 maanden bewaren. U kunt ze afdekken met grond en liefst vorstvrij bewaren. Prei kan ook geblancheerd invroren worden.

Bereidingswijze
Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. U kunt prei ook in combinatie met uien of ter vervanging van deze gebruiken. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes. Prei is ook heel geschikt voor ovenschotels. Prei is lekker met andere groente zoals wortelen, ui, knolselder, enz. Prei is de basis van de groentenkeuken en is zeer geschikt bij graan-, vlees- en visbereidingen.

Prei moet grondig gewassen worden omdat er meestal zand tussen de bladeren zit. Daarvoor snijdt u de wortel onderaan de witte schacht volledig weg. Van de groene bladeren verwijdert u alleen de buitenste bladeren en de verdroogde bladpunten. De meeste vitamines zitten immers in het groene bladgedeelte. Spoel de groenten onder stromend water. Daarna kan men ze desgewenst kleinsnijden in ringetjes of in julienne. Prei moet maar kort worden gekookt of gestoofd. Zorg ervoor dat de stukjes ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Tips met prei:

  • dunne ringen in salade met appel, gekookte ei, rozijnen en een kwarkdressing
  • roerbakken met doperwtjes en taugé, lekker met pinda’s
  • in pastagerechten en op pizza
  • roerbakken met champignons
  • in hartige taart van bladerdeeg, plakjes ham en ei

Recepten met prei:
Zoetzure prei met Spaanse peper
Knapperige prei-saliebundeltjes

Reageer op dit artikel