artikel

Productinformatie Snijbonen

Horeca

Snijbonen zijn lange platte bonen. Snijbonen groeien aan een struik, de stamsnijboon. Maar er zijn ook rassen waarvan de plant meer dan twee meter lang kan worden. Dit is de stoksnijboon. Ze worden geteeld in de kas en de volle grond. Doorgaans staat in de kas de stoksnijboon, want die heeft minder oppervlakte nodig. Hij wordt met de hand geoogst.

De eerste bonen worden in december-januari gezaaid; de oogst vindt plaats van maart tot en met oktober met het toppunt in de zomermaanden. In het voorjaar, wanneer de buitentemeratuur stijgt, teelt de glastuinder de snijboon als koude teelt. De tuinder hoeft zijn kas dan amper warm te stoken. Snijbonen worden voornamelijk geteeld door telers op de Zuid-Hollandse eilanden en in het Westland.

Het woord snijboon wil nog wel eens verwarring zorgen. Zo wordt ‘snijboon’ onder andere gebruikt als aanduiding voor de spekboon. Dat is een bonensoort met lange, ovaalronde peulen, die zoet van smaak is. Ook de pronkboon wordt wel met ‘snijboon’ aangeduid, net als de grove sperzieboon. Ook de kousenband, een Surinaamse bonensoort, wordt wel als ‘snijboon’ verkocht. Maar de enige echte snijboon is de ‘Hollandse snijboon’. Dat is een soort met lange platte groene peulen en een rijke, volle smaak.

Bijzonderheden
Snijbonen moeten niet rauw gegeten worden. In rauwe bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Was de bonen voor gebruik en haal voor het snijden de punten eraf. Ongesneden zijn snijbonen verpakt in een plastic met gaatjes enkele dagen houdbaar.

Aankoopadvies
De snijboon is een peulgroente die van mei tot december wordt aangeboden. Zorg er bij aankoop steeds voor dat de bonen een frisse groene kleur hebben. Ze moeten ook stevig aanvoelen en de peul dient gesloten te zijn. Kijk ook of er geen bruine vlekjes op de bonen zitten.

Bewaaradvies
Bewaar verse bonen in het groentevak van de koelkast. Op die manier kan u ze nog 5 dagen bewaren .Reeds versneden snijbonen serveert u best nog dezelfde dag.

Voedingswaarde per 100 gram:
Kcal: gekookt 15
Vitamine C: gekookt 5 mg
Ijzer: gekookt 0,5 mg
Vezel: gekookt 4,2 gram

Variaties met snijbonen:

  • koud in salade met radijs, appel en blokjes kaas
  • roergebakken met knoflook, wortelen en shoarmakruiden
  • gekookt serveren met gebakken

Recepten met snijbonen:
Tortilla gevuld met mediterrane snijbonenmix

  • Snijbonensoep
  • Pitte snijbonen met wortel
  • Reageer op dit artikel