artikel

Pruimen op z’n best

Horeca

De pruim is een zachtfruitsoort. Ze groeit aan bomen die van 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. De vorm van een pruim is eivormig. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood ens geel. Enkele soorten zijn: Reine Claude d’Oullins (groot met een groene tot gele schil), Reine Claude d’Althan (roodpaars met een goudgeel vruchtvlees), Reine Claude Crottée (klein met een groengele schil), Monsieur Hâtif (langwerpig met een paarse kleur en geel vruchtvlees) en de dubbele bakpruim (blauw met geel vruchtvlees).

Aankoopadvies
Pruimen zijn van juli tot oktober in de handel te krijgen. Kies steeds stevige pruimen. De vrucht moet echter bij lichte vingerdruk iets meegeven. Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg. Laat ook gedeukte exemplaren liggen.

Bewaaradvies
Doorgaans zijn pruimen beperkt houdbaar. Ze zijn erg gevoelig voor te lage temperaturen. Bewaar ze daarom op een koele plaats, maar niet te lang.

Bereidingswijze:
Pruimen zijn ideaal voor jam en compote. Door hun hoger suikergehalte zijn het vooral de pruimen met gele schil die zich het best lenen voor jam. Pruimen zijn ook lekker als vulling voor gebak of om in te maken.

Bekijk hier recepten met pruimen:
Prei met pruimen en geitenkaas
Pruimencake
Pruimensalade met walnotenijs

Reageer op dit artikel