artikel

Snel en gemakkelijk bijgerecht

Horeca

Een lekker en luxues uitziend bijgerecht dat vooral makkelijk is bij een groot gezelschap: aardappelgratin. Laagjes aardappel met room en kaas, goudbruin gebakken in de oven. Met onderstaand recept kan het haast niet mislukken.

Traditionele aardappelgratin
Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • !-2 teentjes knoflook
  • 25 gram boter
  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 125 ml slagroom
  • !25 ml volle melk
  • versgemalen zwarte peper
  • nootmuskaat
  • 50 geraspte gruyère

Bereidingingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Pel en halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal eerst flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet ze daarna dik in met de helft van de boter. Schil de aardappel, was ze en in snijd of schaaf ze in dunne plakjes.

Roer in een grote kom slagroom en melk door elkaar. Breng het mengsel op smaak met 1 theelepel, peper en nootmuskaat. Voeg de aardappelplakjes toe en schep ze voorzichtig enkele malen om, zodat alle plakjes met room bedekt zijn.

Schep de aardappelplakjes met een schuimspaan in de ovenschaal, strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel uit de kom over. Bestrooi de aardappels met gruyère en verdeel de rest van de klpjes boter in klontjes eroverheen. Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat de aardappelgratin in 40-50 minuten goudbruin en gaar worden.

Tip:
Bak de gratin zonder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappel vrijwel gaar zijn. Zet hem weg tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200 graden Celsius in 15-20 minuten goudbruin.

Drie variaties op de traditionele aardappelgratin:
Lekker licht
gratin met courgetteAardappelgratin is vrij machtig. Gebruik voor een lichtere versie halfvolle melk met slankroom en vervang de helft van de aardappelplakjes door 1 courgette in dunne plakjes. Vet de ovenschaal heel dun in en vul hem met laagjes aardappel en courgette. Dek de schotel af met dunne plakjes mozzarella.

Knoflookgratin zonder room:
knoflookgratinBoen de schil van 750 gram roodschillige aardappels goed schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pers 2 tenen knoflook uit boven een kom en roer er 5 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel verse tijmblaadjes door. Schep de aardappelplakjes erdoor en doe dit mengsel over in een lage ovenschaal. Schenk ook het restant olie uit de kom erover. Bak de gratin 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en daarna nog 20-30 minuten zonder folie.

Met bosui en blauwaderkaas:
met bosui en blauwaderkaasBereid de aardappelgratin volgens het basisrecept, maar klop 2 eieren door het roommengsel en breng dit extra pittig op smaak met zout, peprer en nootmuskaat. Verkruimel 150 gram blauwaderkaas (bijvoorbeeld roquefort of Danish blue) en schep ze samen met 3 bosuitjes in dunne ringetjes en de aardappelplakjes door het roommengsel. Verdeel de helft van dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal en strooi de helft van de verkruimelde kaas erover. Maak zo nog een laag. Bak de gratin goudbruin en gaar en laat deze uit de oven eerst 10-15 minuten staan. Zo is de gratin mooi in blokjes of puntjes te snijden.

Reageer op dit artikel