artikel

Vòòr of tegen koerswijziging rookverbod?

Horeca

KHN wil per 1 januari een rookvrije horeca. Voor de natte sector, cafés en discotheken, moet een uitzondering komen. Deze groep moet tot 2011 de tijd krijgen om rookvrij te worden. Het huidige stappenplan moet van tafel, vindt KHN-directeur Jeu Claes. Hoe denkt u erover? Bent u vòòr of tegen? En wat vindt u van […]

rookverbodKHN wil per 1 januari een rookvrije horeca. Voor de natte sector, cafés en discotheken, moet een uitzondering komen. Deze groep moet tot 2011 de tijd krijgen om rookvrij te worden. Het huidige stappenplan moet van tafel, vindt KHN-directeur Jeu Claes. Hoe denkt u erover? Bent u vòòr of tegen? En wat vindt u van de koerswijziging van KHN?

» Mail ons uw standpunt (maximaal honderd woorden) voorzien van naam en bedrijfsnaam…

De reacties tot nu toe:
‘In restaurants kan ik me voorstellen om het roken te verbieden. Maar in de natte horeca cafe’s etc vind ik het belachelijk. Laat iedereen zelf weten of je nu wel of niet kan en mag roken. De overheid is alleen maar gebaat bij veel rook want dat levert accijnzen op! Je kunt dan voor jezelf altijd nog een keuze maken of ik ga naar een rook cafe of een niet rokers cafe want die ga er dan toch ontstaan.’
Joost Bakker, Party catering Admirael, Harlingen

‘Ik vind een rookverbod absolute onzin en een nieuwe inbreuk op het vrije ondernemerschap. Er is al genoeg bepaald wat wel en wat niet mag, er zijn al genoeg regeltjes. Straks krijgen we ook een verbod op houten vloeren (tegen de ontbossing) een cafékat (er kan iemand allergisch zijn), garderobes (je zou je jas kunnen vergeten en kou vatten), barkrukken (zijn hoger dan 70 cm dus onveilig), toiletbrillen (daar kan wat tussen komen) terrassen in de zon (kans op huidaandoeningen) sterke drank (daar kan je dronken van worden), of muziek (slecht voor je oren) Dit is een typisch geval van azijnpissers die zo nodig voor anderen willen bepalen hoe ze zich moeten gedragen.’
Frans van Oostrom

‘We moeten het eerst gaan zoeken in technische hulpmiddelen,deze werken perfect (we leven in 2007 waar alles mogelijk is). In Italie zijn door het rookverbod 20000 zaken failliet gegaan door omzetdaling.In Belgie gaan in sommige zaken alweer de asbakken op tafel.Het hele rookverbod is slap gelul en een rokertje hoort nu eenmaal in de horeca!
W.A. Gillissen, Vlissingen

‘Een algemeen rook verbod voor de gehele Horeca is volgens mij een goed plan.Ik ben woonachtig in de Verenigde Staten, en hier word per referendum besloten of in een bepaalde staat een algeheel rookverbod komt of niet. Dit zodat alle horeca bedrijven tegelijk de zelfde regels zal toepassen om oneerlijke concurentie te voorkomen. Op deze manier is het dan gelijke moniken gelijke kappen. Ook de gasten weten precies waar ze aan toe zijn. Wat nu gebeurd is dat buiten (bij de ingang, binnenplaats of terras) een rook plek word gecreerd. Mijn ervaring is dat omdat het voor de gehele staat tegelijk word ingevoerd de gasten niet wegblijven want iemand die wil uit dineren zal dat toch doen. In sommige gevallen hebben restaurants meer omzet omdat de mensen die weg bleven uit de horeca vanwege de rook overlast / allergie nu eindelijk rookvrij kunnen dineren. Ook bars en cafe’s zijn hier gebonden aan deze regels en ook hier zie ik niet een teruggang in het aantal bezoekers. Waarom het in Nederland volgens mij direct moet worden ingevoerd is omdat de Nederlandse wet een rookvrije werk omgeving garandeerd voor iedereen. Dit is tot nog toe niet het geval in de Nederlandse horeca. Hoe gaat dat in de toekomst waneer een bedienend medewerker (nog nooit gerookt) die passief meerookt met de gasten voor een aantal jaren in je bedrijf ziek word en longkanker blijkt te hebben met teerzwarte longen van nicotine. Het is nog niet te laat voor een algeheel rookverbod.RHenk Broersma, Assistent Outlet Manager, Hyatt Regency Tech Center (geheel rook vrij) Denver Colorado, Amerika

‘Voor ons geldt alles of niets, de gehele horeca rookvrij of niet. Dus ook de natte sector zal op 1 januarie 2008 mee moeten doen.En hoe zit het met de sportkantines waar zowel drank als eten wordt geserveerd?In deze gelegenheden wordt tot nu toe nog steeds volop gerookt.
Dorpsbistro Naast de Buren, Groenekan

‘Een algeheel rookverbod in de hele horeca zou spoedig mogelijk moeten worden ingevoerd! Een rookvrije horeca is juist een kans om extra omzet te scoren in plaats van de gevreesde omzetdaling. Waarom de kop in het zand steken en weglopen voor de maatschappelijke opinie die vraagt om een algeheel rookverbod. Sinds de invoering van het rookverbod in vliegtuigen is er ook geen ticket minder om verkocht!’
B. Bouwland, Eetcafe de Kiekendief

‘Het is alles of niks. Dan zeg ik alles per 01-01-2008 rookvrij. Ook gelijk sigaretten automaten uit restaurants weg. Hebben toch weinig marge en je mag dan toch niet meer roken.’
Jan Willem van de Craats, Van de Craats Partyservice

Wij zijn tegen een rookverbod, maar ook tegen een gedeelte wel en een gedeelte niet. Dus of overal wel of nergens.
S. Hofsteede, Eetcafé ’n Esch

Ik ben zeker niet tegen een rookverbod, maar alleen een algeheel rookverbod is de oplossing, wéér de cafetaria’s en niet de cafe’s is net als een aantal jaren geleden met de gokkasten. Ik heb het gevoel dat we weer als wisselgeld gebruikt worden. Ik vraag me af wat het volgende agendapunt is??
Ron Ruwiel, Kwalitaria Sluisplein, Ouderkerk aan de Amstel

Voor mij is het duidelijk. Niet roken in restaurants, en nog wel roken in natte horeca.Alleen, wij hebben een Partycentrum, hoe zit dat?
Bé van Ark Restaurant “De Keet van Heerde”

In principe is het slecht dat er een rookverbod komt. ls er vanuit gasten en medewerkers een substantiele behoefte was aan rookvrije horeca was hier al lang breed op ingesprongen door ondernemingen maar dit blijkt gewoon niet het geval te zijn. eer een opgelegd regeltje zonder draagkracht van alle betrokkenen! Als deze betutteling echt helemaal niet te stoppen is moet de KHN maar zorgen dat rookverboden, in welke vorm dan ook, zo lang mogelijk vooruit worden geschoven. In de tussentijd kunnen we op ons gemakje naar de buurlanden kijken, en leren van hun fouten.Heeft er iemand interesse in de club: “DAMPEND GENIETEN” ? Bart, Café De Rooie Sok, Valkenswaard

Ik vind het idee absoluut niet goed. Horeca is horeca en voor ons geldt:Allen of niemand.Waarom de natte beschermen, over 3 jaar moeten ze alsnog! Slecht dat men is gezwicht voor het nieuwe plan.
Jan en Rineke Dijsselhof, Restaurant Nieuw Hancate, Hellendoorn

Heeft er ook al iemand gedacht aan wat er gebeurd in de cafés als er niet meer gerookt mag worden? De gasten gaan dan namelijk naar buiten om te roken en wat krijg je dan weer ! Geluidsoverlast naar de buren omdat de halve kroeg buiten staat te roken. Dus krijg je weer een nieuw probleem!
Peter van Beek, Bruno IJs

Gelijke monnikken, gelijke kappen. In 2008 rookvrij dan alles rookvrij. Hoe anders om te gaan met discotheken die in de nacht ook eten verkopen en hoe zit het dan met eetcafe`s?>BR?Edwin Joosse, restaurant de Heksenketel

Ik zie weer allerlei dingen opdoemen. Waarom voeren we niet meteen het rookverbod in? Is de Hr Claes notabene KHN-directeur bezig zijn opties veilig te stellen?Het horecapersoneel wordt al heel lang onderbetaald en nu ook nog eens als burgers neergezet zonder rechten. Zelfs een zwerverheeft nog recht op een rookvrije plek.Aan alle werkgevers en de vakbonden: Het eerste wat werknemers horen ‘Wij hebben goede arbeidvoorwaarden’. En vakbonden wij zijn er voor uw !
Peter de Haan, etenofdrinken

Wij zijn niet tegen een rookverbod van KHN. Op dit moment zijn er dan ook een aantal tafels bij ons rookvrij gemaakt. Ook zijn wij een van de weinige cafetaria’s in de omgeving die tot 24.00 uur open is. Misschien is het een idee als er ’s avonds na een bepaald tijdstip bijvoorbeeld vanaf 22.00 roken toe te staan. Of we kunnen inderdaad een luchtbehandelingssysteeem aan schaffen. Dat vinden wij ook nog steeds een zeer goede optie. Maar wat dacht u van de dampen welke de frietpannen verspreiden ondanks een heel goed filtersysteem dat is zeker wel heel erg gezond.
C.Ophorst, Cafetaria Catering Ophorst te Sprang-Capelle

KHN, de uitspraak om het rookverbod in de natte horeca te rekken ten koste van een andere groep, is niet correct . Er is niet gekeken naar de problemen in Belgie. De komende jaren zal dit dan ook tot talloze financiele problemen leiden voor een zeer groot aantal eetcafe’s.
Bart Kouwenberg, Cafe Camelot, Nijmegen

Het is gewoon heel simpel wel of geen rookverbod in de gehele horeca en geen uitzonderingen maken.
H.J. Postma, De Dikke Draai te Surhuisterveen

Al bijna een jaar (vanaf 1 mei 2006) zijn wij 100 procent rookvrij en daar hebben we geen spijt van. De omzet is zeker niet gedaald, ook niet in het begin. De reacties van de gasten zijn vaak hartverwarmend. Niemand van ons personeel rookt en zij vinden het fantastisch dat we deze stap genomen hebben. Hadden we veel eerder moeten doen. Als ondernemer mag je je niet bang opstellen. Bang voor omzetverlies, bang voor reacties van de buitenwereld. Laat iedereen zien dat je geen bangerik bent.
Marian Tellier, Restaurant ’t Spoor, Sprang Capelle

Ik ben het helemaal met Martin Ravestijn van De Vijf Geboden eens. Laat ons eens het goede voorbeeld geven. Veel mensen blijven thuis omdat ze weggerookt worden in restaurants, cafés en disco’s. Voor de mensen die weg blijven, wanneer het rookverbod in gaat (als ze al wegblijven), komen anderen voor terug. Daarnaast is de jeugd al redelijk gewend om buiten te roken. In veel huishoudens mag er binnen niet meer gerookt worden. Ik vind het tijd worden dat er nu eens partij word gekozen voor diegene die rookvrij willen eten en stappen. Uiteindelijk draaien we met zijn allen op voor diegene die kanker krijgen van het roken. Dit geld kan wel beter besteed worden. Mijn restaurant is vanaf het begin al rookvrij en het draait super. Mensen doen niet moeilijk om even buiten te roken. Het is maar hoe je het brengt!
Catharina Verbiest, eigenaar Pannenkoekenhuis Kerkenveld in Kerkenveld

Plotse koerswijziging. Sorry KHN, dit kunt u niet en niet op deze wijze maken! Het is een slechte koerswijziging, niet voldoende democratisch tot stand gekomen en geen overtuigend draagvlak bij de leden. 1 januari aanstaande is echt veel te snel om te kunnen anticiperen. Graag vasthouden aan het stappenplan en- indien onontkoombaar- alle horeca op de deadline, rookvrij. Wij hebben als Restaurant Irodion Oosterhout een keurig rookbeleid op dit moment (zie toelichting op onze site) waar medewerkers en gasten zeer positief over zijn. Ongeveer 30 procent – 110 zitplaatsen – in een rookvrije zone met daarbij overal een krachtig afzuigsysteem.
Restaurant Irodion Oosterhout – t.d. Epko Adema

Het rookverbod in de horeca moet zo snel mogelijk ingevoerd worden. Dan wel de hele horeca. We zullen de dagen aftellen tot 1-1-2008.
Raijmond van Oijen

Ik begrijp niet waarom er nu toch weer wordt gewacht met de cafés en disco’s.Ook begrijp ik niet dat, als ik zit te eten en de keuken dicht gaat, in een eetcaféer gewoon gerookt mag worden.
Henk schrama

Wij zijn voor een rookverbod in alle horeca gelegenheden.
J. Kramer, Brasserie De Holle Boom

Ik begrijp niet het onderscheid dat gemaakt wordt tussen (eet)cafés en restaurants. Indien het voorstel zal worden aangenomen, moeten de eetcafés maar ook grand cafés een keuze maken. Eén ding is zeker, het zal voor de eetcafés, grand cafés en de vele mixvormen een negatieve impact hebben op de omzet. Mijn mening is rookvrij, maar dan voor de hele sector. Uit het voorstel van KNH blijkt dan ook maar weer waar de prioriteit ligt. Dat is bij de restaurants. Derhalve moeten de niet-restauranteigenaren zich afvragen of ze nog bij deze club willen horen. Verder zijn de wettelijke maatregelen in beginsel opgesteld om de werknemers een rookvrije werkruimte te garanderen. Met dit voorstel wordt een onderscheid gemaakt tussen restaurantmedewerkers en cafémedewerkers. Ik ben benieuwd of zoiets juridisch mogelijk is.
Niels Reijers Herengracht Food/Drinks/Art Amsterdam

wij hebben een bruincafé waar 99 procent van onze gasten rookt. Aan de reactie van mijn klanten denken wij dat we 80 procent van onze omzet gaan verliezen. Daar wij kleinschallig zijn, denken wij dat we onze hypotheekrekening maar naar minister Ab Klink sturen. Want ik geloof toch wel dat wij het zelf bepalen in onze eigen café. Die man is volgens mij nog nooit in een horecagelegenheid geweest.Heeft altijd bij zijn vrouw op de bank thuis gezeten.
Café IJmuiden

Onze regering dient een beleid te voeren dat recht doet aan de persoonlijke keuzevrijheid van alle Nederlanders. Er zijn strenge wetten op discriminatie, geen mens kan en mag wordenvervolgd voor zijn persoonlijke keuze. Deze vrijheid is een verworven recht dat geworteld is inonze democratie. Onze regering dient er dus voor te zorgen dat er een beleid komt waarinde niet-roker geen last heeft van de roker, die in alle vrijheid kan genieten van zijn sigaret ofsigaar. Laat dus de horecaondernemer vrij in zijn keuze.
De horecaondernemer bepaalt of zijn bedrijf rookvrij is of dat er gerookt mag worden. En dehorecaondernemer die echt gastheer is, zal zorgen voor gescheiden ruimten. Dat moet absoluutkunnen. Als een medewerker niet wil werken in de ruimten waar wordt gerookt, dan werkt hij of zijin de andere sectie of in een ander bedrijf. Bovenden zijn er zoveel medewerkers in de horeca diezelf nog steeds roken, dat dit geen probleem zal opleveren.
Gezond verstand gebruiken lost vaak meer op dat met regelgeving (ook indien die wordt gemaaktonder het mom van de volksgezondheid) zaken trachten af te dwingen die men en masse niet wil.Met de bestorming van de bastille begon de Franse revolutie, omdat het volk het niet eens wasmet de wetten en regelgeving van Lodewijk XVI en zijn regering.
Een Nederlands kabinet dat spreekt over SAMEN… komt huichelachtig en onbetrouwbaar overen zal niet de sympathie hebben van alle Nederlanders. Laten we zaken zo regelen dat we echt SAMEN kunnen genieten van onze horeca, die er dient te zijn voor iedereen.
Niek A. Hodzelmans

Als eigenaar van een café en café-restaurant is mijn gevoel dat we in één keer, liefst op korte termijn, een rookverbod moeten opleggen. Dit om belangenverstrengeling met con-cullega’s te voorkomen en om duidelijkheid te verschaffen naar de gehele Nederlandse samenleving.
Robin Kinsbergen, Café De Buck in Barneveld en Gasthuys De Notabelen in Doorn

Het voorstel van KHN valt ons zwaar. Het kan toch niet zo zijn dat een cafébedrijf dat eten serveert rookvrij moet zijn en een café niet. Wij hebben een cafébedrijf maar wel met een keuken. Als dit doorgang gaat vinden, vrees ik dat een deel van onze gasten het elders gaat zoeken tot 2011. Daarbij komt dat er bedrijven zijn die geen medewerkers op de loonlijst hebben staan en dus officieel geen personeel hebben, terwijl ze er wel werken. Daar zou wel gerookt mogen worden, ook na 2011? Wij vinden, om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, dat er één lijn getrokken moet worden. Want waar is de grens? Dus alles rookvrij en niet zoals nu het voorstel van KHN. Dat is pas duidelijkheid.
Ineke Holthuis, Café De Posthoorn, Epe

Wat ik mis in deze informatie is enerzijds hoe nu omgegaan moet worden met roken in de party-service branche, dus met party-activiteiten bij bedrijven en particulieren. En anderzijds hoe om te gaan met rookbeleid in zalen van eventlocaties, stadions, partycentra waar alleen besloten bijeenkomsten en evenementen plaatsvinden. Ik ben van mening dat een opdrachtgever van een besloten bijeenkomst of evenement zelf moet kunnen beslissen of het rookvrij dient te zijn of niet tenzij de regelgeving roken hier ook gaat verbieden.
Hans van der Linde, directeur van Van der Linde Party Productions

Ik heb in de nieuwsbrief gelezen over de enquête over het rookverbod. 62 procent van de grote bedrijven waren ervoor. Waarvoor doet U geen enquête bij de kleine bedrijven? Ik denk dat dàt aantal dan 62% tegen zal worden. Wij hebben al meer dan vijftig jaar een buurtcafé en 80 procent van de gasten roken. Wat dacht u dat er met de kleinere bedrijven zouden gaan gebeuren?
J. Damen-Meijerink

Ik ben het niet eens met het feit, dat de natte sector het toch weer voor elkaar heeft om pas jaren later rook vrij te worden. Ik vind dat alles nu eens over één kam geschoren moet worden. Het is onomstotelijk bewezen, dat roken en meeroken kanker veroorzaakt. Laten wij als horeca nu eens zien, hoe het wel kan en het rookverbod per heden te laten ingaan. Het zou een goede zaak zijn, als er in de cursus sociale hygiëne hier een paragraaf aan gewijd zou worden. Dat is pas sociale hygiëne!
Martin Ravestijn, algemeen Directeur en eigenaar Restaurant De Vijf Geboden in Alphen aan de Rijn

Anno 2007 zijn er echt wel afzuigsystemen, filters e.d. om de ruimtes naar behoren rookvrij te maken. Ik lees dat horecagiganten de zaak willen versnellen, maar in Italië zijn er 20.000 zaken failliet gegaan met het rookverbod. In België zijn er ondernemers die de asbakken al weer terug zetten. Dit door zware omzetverliezen. De VWA, die uiteindelijk de zaak zal gaat controleren, zal zich verheugen op het uitschrijven van torenhoge bekeuringen met nog zwaardere gevolgen voor de ondernemer die door uitspraken van eigen regering ten onder gaat. Kortom, een bak ellende en ik zou het eerst zoeken in technische hulpmiddelen. Met goede afspraken gaat de ondernemer daarin mee. Laat Nederland daar maar eens mee voor op lopen in de wereld.
W.A.Gillissen, Vlissingen

Een geheel rookvrije horeca brengt geen omzetderving met zich mee. In diverse landen om ons heen wordt dat bewijs geleverd. Als nergens meer gerookt mag worden, wordt de roker voor de keus gesteld: thuis blijven of uitgaan. Ik ben zelf roker, maar hoef een ander niet tot last te zijn. De horeca is voor iedereen, dus niet alleen voor de rokers onder ons. Ben vorig jaar naar Italië geweest. Je bent in een dag gewend aan de situatie. Niet in etappes doen, maar in één keer. Dat geeft voor iedereen duidelijkheid.
Xandra Mensink, IJs Enzo

KHN gaat nu met twee maatbekers schenken. Het is of iedereen rookvrij of het stappenplan volgen en voor het voorstel om in 2011 met een algeheel rookverbod te komen. De koerswijziging van KHN en het ondersteunen van dit beleid doet mij besluiten om dan mijn lidmaatschap op te zeggen.
Alex Koenen

Prima geregeld zo. Laat de natte horeca het zelf regelen. Blij dat het nu geregeld is. Even geen onzekerheid meer. Super KHN.
Max Massen, www.johnmullins.nl

Het is wel zo dat dan de hele horeca, ook de gedoogde drugshandel, ook rookvrij wordt. Want het is al van de zotte dat deze horeca al illegale drugs legaal mogen verkopen. Dus als men geen personeel heeft, mag er in het café gewoon gerookt worden.
Café De Hazewind

Als de horeca rookvrij wordt, heeft uitstel geen zin. Dan alle horecagelegenheden rookvrij op dezelfde datum. Scheelt een hoop onduidelijkheid en discussies. Wel wil ik een heel sterk punt maken dat dan ook de coffeeshops rookvrij moeten worden. Als we voor deze groep een uitzondering gaan maken, komen er meer uitzonderingen. En van de eindeloze lijst van uitzonderingen en gedogen hebben we hopelijk nu wel een geleerd. Stem voor duidelijkheid: of wel of niet!
D. Dijkstra

Wijziging van het rookbeleid vind ik perfect. Ik ga voor het nieuwe plan.
Jo Paulissen, Snackbar Jo Paulissen in Stein

Op de eerste plaats vind ik het iets van de horeca-eigenaar en zijn medewerkers zelf. Op de tweede plaats: plaats bij de ingang van de horecazaak een bord wat aangeeft hier mag wel of niet gerookt worden. Mensen bepalen dan zelf of ze naar binnen willen of niet. Ten derde: wat mij het meeste stoort is dat café/disco geen direct rookverbod krijgen. Wat is dan een locatie met café en lunchroom en restaurant? Ik zie het al gebeuren. In het café lekker een sigaretje roken met wat erbij, bijvoorbeeld een tosti of broodje.

Eethuis De Smickelaer in Oostburg

Aangezien ik zelf eigenaar ben van een dorpscafé met vrijwel alleen maar vaste klanten waarvan zo’n 85 procent rookt, lijkt het me duidelijk dat ik een rookverbod in de cafés niet zie zitten. Ook aangezien onze zaak te klein is om een afgescheiden “rookvrije” ruimte te realiseren. Ik kan me goed voorstellen dat mensen in zaken waar gegeten kan worden, graag rookvrij zouden zitten. Persoonlijk houd ik er ook niet van als ik zit te eten en de rook van anderen onder mijn neus voorbij kruipt. Maar een rookvrije kroeg? Sorry hoor, maar dat werkt echt niet. Mijn vaste klanten hebben al aangegeven dat ze zullen wegblijven als er niet meer gerookt mag worden in de toekomst. En dan ? Na bijna veertig jaar hard werken in mijn eigen zaak, de deuren maar sluiten?
Riek Philippen-Walstock, Oos Cafeke, Sittard

Ik vind het voorstel van KHN heel vreemd. Juist het verbod gaat om het beschermen van personeel. In de natte gelegenheden zoals cafés staat het personeel uren voor de neus van een rokende gast naar zijn levensverhaal te luisteren. Dan rookt ie ongewenst een paar pakjes sigaretten mee. Dus ik wil graag weten waar het om gaat. Een compromis om een bepaalde verzorgende overheidsafdeling te sussen of gaat het inderdaad om de gezondheid van personeel? Ik ben een voorstander van luchtfilters, gescheiden rookruimte, vrij keuze aan ondernemers om voor hun zaak te beslissen roken is toegestaan of niet. Straks gaan we zeggen een alcoholverbod, dierlijkvetverbod etc.
Restaurant The Long Beach

Als lid van KHN waren wij erg verbaasd over het voorstel. Is ons iets gevraagd? Komen zij op voor ons belang? Rookvrije horeca, prima. Maar dan wel allemaal tegelijk, dus ook voor de natte sector. Het gaat toch om het horecapersoneel? Wanneer geheel rookvrij niet in 2008 lukt, dan maar in 2009 of 2010. Diegenen die al eerder rookvrij wil worden, kunnen hun gang gaan. Gedeeltelijk invoering geeft slechts verwarring en valse concurrentie. Wat mag er nog in de natte sector verkocht worden; tosti’s, bitterballen, friet, snacks? Waar ligt de grens?
Marije Kettelarij, Lunch Restaurant Bon Appetit

Mijns inziens is het een goed idee om het rookverbod voor de hele horeca in één keer in te voeren. Dit wordt weer een slappe actie. Doe het wel of niet. Per welke datum maakt niet uit. We moeten toch eerst even door een dip, dan maar in de winter. Ik heb een zaak die van tien uur ‘s ochtends tot drie uur ’s nachts open is. Ik verkoop eten van 11.00 tot 20.00 uur. Dus je mag bij mij dan roken van tien tot elf en dan na 20.00 uur. Is niet te doen! Voer het in één keer in. Is even wennen, maar dan is het voor iedereen duidelijk. Elke ondernemer kan dan nu na gaan denken om mooie, rookvriendelijke terrassen voor de winter te gaan maken.
Nelleke Vroombout, Cafe merz, Spijkenisse

Laat ik onze situatie als een voorbeeld nemen. Wij hebben een klein hotel met eetzaal en aangrenzend bruin café. Lunch van 12.00 tot 15.00 uur en diner van 16.30 tot 21.00 uur. Als ik het goed begrijp, mogen onze gasten dan voor en na de lunchtijd roken, en ook weer na het diner.Ik dacht dat het hele verhaal gaat om een rookvrije werkplek voor personeel, toch niet om een ‘periodieke onthouding van rokende gasten’? Wat een onzin. In België zie je ook zo’n gedoe met eten, niet roken, of niet eten, en wel roken. Eén grote chaos. Wij zijn lid van KHN. Ze doen heel veel goeds voor onze bedrijfstak, maar deze keer slaan ze de plank mis. Wel of niet roken in de hele (ook koffieshops) horeca, dat moet de enige discussie zijn.
Dennis du Saar Hotel café restaurant de Tjattel Schiermonnikoog.

Zo snel mogelijk invoeren voor alle bedrijven waar voedsel wordt geserveerd. Wij hebben nu het volledige restaurant niet roken op vrijdag, zaterdag en zondag. En dat werkt prima. We krijgen heel veel positieve commentaren.
Koos van Geest, Hampshire Hotel – Mijdrecht ‘ Marickenland’ in Mijdrecht

Goede splitsing van de KHN. Natte horeca als uitlaatklep voor de roker houden en de restaurants en hotels rookvrij. Het lijkt er steeds meer op dat gedurende de discussie over wel of niet roken, de roker zich steeds meer rechten gaat toe-eigenen. We zijn zo zielig omdat we roken en nu mag het niet meer? Nee, niet waar anderen er last van hebben en waar anderen hun hoofddoel, een menu of verblijf, erdoor vergald kan worden. Dat jullie roken, oké, maar laat de niet-roker met rust. Die geeft zijn pijp liever niet aan Maarten.
Rob Zegers, Sodexho catering

Nu de horecagiganten hebben aangegeven om de restaurants rookvrij te maken, gaat KHN ineens helemaal met hun mee. Eerst hadden we het stappenplan. Nu we daar aan voldoen, moeten we ineens helemaal rookvrij zijn per 1 januari 2008. Dit slaat in één keer wel erg ver door, vind ik. Ons was beloofd om in 2011 rookvrij te zijn. Wij hebben twintig zitplaatsen rookvrij en 26 zitplaatsen in het rokersgedeelte. De meesten willen toch in het rokersgedeelte zitten. Wij hopen dat dit voorlopig zo blijft.
Corrie v/d Stelt, Eethuis´t Centrum in Schelluinen

Het bestuur van de KNH heeft alleen maar angst voor omzetverliezen in de horeca. De centen zijn bij deze bestuurders belangrijker dan de gezondheid van horecapersoneel en gasten. Vooral de medewerkers in horecabedrijven krijgen dag in dag uit de volle laag rook binnen. Tamelijk immoreel van KHN’er Jeu Claes om nog steeds te vragen om uitzonderingen en het propageren van bijvoorbeeld rookkamers. Er zijn inmiddels tientallen rookvrije bedrijven in ons land die het wachten op een regeling meer dan beu waren. De opstelling van de KNH blijkt voor de zoveelste keer weer achter de feiten aan te lopen. Dit bestuur heeft geen visie, zoals ook bleek uit de grote flop verleden jaar met de rechtenvrije muziek. Claes maakt er een poppenkast van.
Hubert Haenen, Valkenburg aan de Geul

Geen rookgordijn meer. De hele horeca rookvrij per 1 januari 2008. Een gedeeltelijk rookverbod, geeft blijkbaar oneerlijke concurentie gezien de reacties hier.
Jos Heijnsdijk, A-Train Hotel Amsterdam.

Op zich mooi dat KHN inziet dat het rookverbod er zo snel mogelijk moet komen. Maar met dit voorstel zetten zij wel een erg groot deel van de leden in de kou: namelijk die ondernemers die bedrijven hebben met zowel natte als droge horeca. Veel bedrijven bieden naast een drankenassortiment de gast de mogelijkheid om te lunchen en/of dineren. Volgens KHN zou bij deze bedrijven binnen dit voorstel een rookverbod van kracht zijn tijdens de uren dat er de keuken geopend is.
Naar mijn idee is dit belachelijk en zou het tevens voor oneerlijke concurrentie kunnen zorgen: mijn collega’s met een bedrijf met pure natte horeca zouden tijdens de openingstijden van mijn keuken een groot voordeel beleven, omdat daar dan wel gerookt mag worden. Als iemand bij mij namelijk een sigaartje bij zijn bourbon wil opsteken, mag dat dus niet wegens het rookverbod. Absurd en volledig ongastvrij.
Op zich valt een rookverbod niet meer tegen te houden en dat is ook wat ons betreft wenselijk. Maar de gevolgen daarvan zijn slechts te overzien en te beperken als de gehele horeca daarmee te maken krijgt. Sommige zaken zullen nu wellicht gedwongen moeten worden om de keuken te sluiten. Dat zou, naast de financiële strop, ook ten koste gaan van de diversiteit van de gehele horeca in Nederland. Wij laten dan ook middels een brief aan KHN weten hier totaal niet mee eens te zijn, tevens proberen we gelijkgestemden gemobiliseerd te krijgen. Op die manier hopen we een partieel rookverbod tegen te gaan.
Clément Hammer, Bedrijfsleider Stairway to Heaven in Utrecht

Als niet-rokende kastelein wil ik wel even reageren op de gruwelijke onzin van het rookverbod.Wat zijn we toch een vrij land. Je moet dit, je moet dat. Je mag niet zus, je mag niet zo. En als we nou eens met z’n allen niet meer zouden roken, waar haalt onze regering het geld vandaan om er vervolgens mee te strooien ? Het zal dan op een andere manier moeten worden opgehoest. Dus ‘Bond’, maak het niet zo bont en kom op voor je leden.
Fred van Gisbergen, Café-Zaal “De Snor” in Bergeijk
Gaarne wil ik als lid van KHN reageren op deze plotselinge ommezwaai van de directie. Eerst moeten we uitmaken wat het doel is. Formeel is de insteek volgens mij geweest om de medewerkers een rookvrije werkplek te verschaffen. Ik weet niet of dit ook de Europese insteek is. Maar wij zullen ons in Nederland toch naar Europese normen moeten gaan schikken. In dit kader heeft KHN een stappenplan ontwikkeld waarin geleidelijk het roken werd ontmoedigd. Dit had een looptijd tot eind 2008. Zodat per 1 januari 2009 de gehele horeca in NL rookvrij zou zijn. Nu wordt er uit de hoge hoed van de bestuurder een alternatief voorgesteld die nooit met de achterban is besproken en waar diverse sectoren de dupe van zijn. Wat nooit de insteek van het plan is geweest. Het principe ‘gelijke monniken gelijke kappen’ wordt hiermee geschonden. Er zijn legio redenen te verzinnen waarom dit oneerlijke plan in de praktijk nooit zal werken, omdat er een ongelijkheid wordt gecreëerd door de brancheorganisatie zelf. Mijn voorstel: als niet roken dan toch doorgezet moet worden, dan voor alle sectoren dezelfde voorwaarden.
Jan Kuiper, Grand Café Dikke van Dale, Deventer

‘Als eigenaar van een lunchroom en tevens eigenaar van een cafetaria ben ik van mening dat het voor alle horecabedrijven van belang is dat als er toch een rookverbod komt, dat het voor de gehele horeca moet gelden.Nu zijn wij gevestigd op een plein met diverse horecagelegenheden met dichte keuken, en hebben wij een open keuken. Dwz dat als de plannen van khn geaccepteerd worden door de minister, dat ik als enige bedrijf op dit plein verplicht rookvrij moet worden. dit zou voor ons betekenen dat wij als enige de nadelen mbt omzetderving zouden ondervinden. dit is een totaal onbedoeld effect van het rookverbod dat de minister voor ogen heeft. Wij hebben een poging gedaan om rookarm te worden door geen asbakken meer op de tafels te plaatsen. zelfs deze kleine aanpassing leidde er al toe dat gasten die bij ons binnenkwamen de conclusie trokken dat er niet gerookt mocht worden en rechtsomkeert weer naar buiten gingen om ergens waar wel gerookt mocht worden te gaan zitten. Het kan toch niet de bedoeling zijn om via het roken een soort van concurrentie met collega’s aan te moeten gaan.Conclusie: Horeca Nederland moet niet langer de kop in het zand steken en de stap durven te nemen om voor alle leden op te komen door de hele nederlandse horeca rookvrij te maken zonder uitzonderingen. ( inclusief coffeeshops).’
Reinard van Baak, Lunchroom Plein 20, Apeldoorn

‘Nu heb ik geen eigen toko, maar ga graag een biertje doen in een leuke kroeg. Ik rook en ja het is slecht, maar als ik mijn sigaretje niet meer mag roken in mijn kroeg, zal ik zeker niet meer gaan. De rokers weten dat het ongezond is, maar dat is zoveel en toch kiezen we ervoor. Ik vind het belachelijk dat je niet meer mag genieten van een lekkere sigaar of een sigaretje met een goed glas wijn. Ik vind de opmerking van Hans Lindeboom van Café Stairs uit Katwijk aan Zee precies uitdrukken wat ik denk! Straks mag er helemaal niets meer en zitten we op zaterdagavond een psalm te zingen met een glaasje melk.
Vanessa Groeneweg

‘Er moet toch nog een plek in de samenleving zijn waar je nog een lekker borrel kan drinken, ongezond kan eten, gambeltje kan doen, en daar hoort ook een sigaretje bij. Straks mag er helemaal niets meer en zitten we op zaterdagavond een psalm te zingen met een glaasje melk. Maargoed als het dan toch moet vind ik het voorstel van KHN OK, restaurants en hotels rookvrij, in café en disco mag je roken totdat sigarettenverkoop en gebruik totaal verboden wordt.’
Hans Lindeboom, Café Stairs, Katwijk aan Zee

‘Graag wil ik reageren op het separaat invoeren van het rookverbod voor restaurants en natte horeca, mijn welgemeende advies aan Horeca Nederland is om zo snel mogelijk het rookbeleid in alle segmenten in te voeren. Daardoor heeft niemand voor of nadeel van deze wetgeving! Iedereen in Nederland is immers al gewend aan niet roken op zijn of haar werkplek. En de acceptatie is nu makkelijk omdat omringende landen ook al het rookbeleid actief hebben aangepast. Ik zou wel stellen dat ook alle sportclubs hieraan meedoen! Nu is het immers nog zo dat als een clubgebouw in eigen beheer is, die club zelf mag bepalen wat ze willen met het rookbeleid.’
Peter Brakenhoff, Unilever

‘Ik vind dat je alle horeca zowel droge als natte per 1-1-2008 rookvrij moet maken om de consument duidelijkheid te geven. Ik vind het waanzinnig dat er nu een onderscheid word gemaakt tot bedrijven waar gegeten word en waar niet.(het gaat toch om de rookvrije werkplek van onze medewerkers.)’
‘H.J.van Omme, Irish pub “‘Die Porte von Cleve”

‘Wij zijn een bar-bistro, en gaan de richting op van een eetcafe. Waar wordt de grens getrokken waar wel en niet gerookt mag worden na het diner? Wij hebben na het diner wel degelijk een druk bezochte bar, waar de mensen graag een sigaretje opsteken.Ons personeel rookt allemaal !!! Dus zitten ook niet te wachten op een rookvrije werkplek.Wie gaat uitmaken of er na het diner gerookt mag worden, in welke zaak, en wordt daar streng op gecontroleerd ???’
Yvonne van der Monde, Bar Bistro ’t Bruggetje

‘Ik heb mijn hele leven al niet gerookt en voel mij gelukkig daarbij. De onzin, die nu regelmatig verkondigd wordt door organisaties als Stivoro is grensoverschrijdend en zal alleen maar leiden tot scherpe tegenstellingen. Dat roken niet gezond was is altijd al bekend geweest. Rokende mensen wisten waar ze mee bezig waren. Nu wordt dit ontkent en trekt men ongezouten ten strijde. Diegene die roken wil gaat zijn gang maar alleen niet bij mij aan tafel. Hopelijk betaald Stivoro de extra en hogere kosten van de geestelijke gezondheidszorg en de lagere opbrengst van de accijnzen. Dat stress om de hoek is komen kijken ligt namelijk duidelijk voor de hand.’
A. van der Vliet

‘De nieuwe weg die KHN nu inslaat, door de cafés en discotheken een uitzonderingspositie te geven t.o.v hun collega’s die wel eten serveren, zorgt voor een wazig onduidelijk beleid.In de praktijk zal dit plan tot een niet te controleren beleid voeren. Wanneer is iemand droge of natte horeca? Waar ligt deze grens en wie controleert dit? Naar onze mening gaat de nieuwe beleidsvisie van KHN alleen maar zorgen voor oneerlijke concurrentie. Koffie met een gebakje of iets dergelijks kan op deze manier in een cafe die s’middags zijn deuren opent wel aan rokers worden verkocht maar in een eetgelegenheid (cafetaria,lunchroom) niet. Wij zijn dan ook voor een 100% transparant beleid, waarin alle horeca geheel rookvrij wordt. Dit schept duidelijkheid voor zowel de klant, de ondernemer, als naar het personeel.
H.E Meertens, Lunchroom “De Koffiepot”

‘Wat ik niet begrijp is dat er geen rekening gehouden wordt met zowel rokers als niet rokers. Stivoro beweert dat 75% van de horecaondernemers een rookvrije horeca wil. Prima, probleem opgelost! Er van uitgaande dat Stivoro de uitkomst van hun onderzoek zal moeten kunnen bewijzen, zijn de horecaondernemers die voorstander van een rookvrije werkplek zijn, te achterhalen. Angst voor omzerverlies was volgens die groep niet aan de orde, dus wat houdt ze tegen hun zaak rookvrij te maken, zonder de andere 25% te ‘dwingen’ mee te doen? De niet roker heeft dan de keuze uit driekwart en de roker uit een kwart van de horecagelegenheden. De nog eventuele niet rokende werknemers in de 25% groep, zullen door de 75% groep met open armen ontvangen worden om daar te komen werken, zodat aan het recht op een rookvrije werkplek ook is voldaan en de rokende werknemers kunnen samen met hun rokende klanten doorpaffen. Bordje aan elke horeca deur en iedere potentiële bezoeker weet voor binnenkomst waar hij aan toe is.’
Ingrid de Jonge

‘Als eigenaar/exploitant van een hotelbedrijf is het voor ons erg handig indien een algemeen rookverbod wordt afgekondigd. Geen discussie over stinkende kamers en wel of niet roken in de zalen, maar… Discutabel is volgende:De rookverboden zijn wettelijk (ook Europees) opgelegd vanuit de positie van personeel. Dat zou moeten inhouden dat een (onwillekeurig welk) bedrijf zonder personeel de vrijheid zou moeten houden om zelf te beslissen. Verder zou een bedrijf waar het personeel akkoord gaat met een rookbeleid (beperkt of algeheel) roken moeten kunnen toestaan. Zelfs dat een bedrijf kan bepalen alleen personeel aan te nemen dat instemt met roken.’
Ronald Weilers, Hotel Zuiderbad

‘In mijn ogen moet iedere ondernemer zijn rookbeleid individueel bepalen. Wil hij rookvrij zijn? Prima. Wil hij dit niet? Ook prima.Wil hij beide tegemoetkomen en een aparte rokershoek maken? Nog beter.Wordt de maatregel opgelegd? Dan moet de branchevereniging haar leden bedienen! Opkomen voor diegenen die het met de maatregel niet eens zijn! Vraag me af of dit op dit moment gebeurt. Dus dames en heren:Aan u de keus: alles op korte termijn rookvrij? Of lekker roken! Niet van dat halfbakken werk.
Air Events, Deventer

‘Door de jaren heen is genieten (thuis maar ook in de horeca) voor een grote groep van mensen verbonden met het roken van een sigaret of geurige sigaar.Waar het gaat om hoffelijkheid en respect denk ik dat de roker dit in veel gevallen meer betoont dan de niet-roker. De niet-roker is niet tot compromissen bereid en wil (veelal ook onder valse voorwendsels) alleen maar dat er niet (en nergens..) meer gerookt mag worden. Dat daarbij wordt voorbijgegaan aan de persoonlijke vrijheid in het maken van keuzes van de rokers, is kennelijk voor de niet-rokers geen probleem. KHN, ik roep jullie op om met hand en tand te verdedigen een beleid waarbij ook in hotels en restaurantsde respectieve ondernemer bepaalt of een separaat rook-gedeelte is. Daar waar rokers kunnen genieten zonder daarmee niet-rokers last te bezorgen. Dat is niet alleen wat rokers willen, dat is ook wat zeer veel horecaondernemers willen, zodat zij oprecht gastheer kunnen zijn voor al hun gasten.’
Niek A. Hodzelmans

‘Er is geen enkel gefundeerd argument te bedenken waarom rokers niet in een aparterook-ruimte zouden kunnen genieten van hun sigaret of sigaar. Zeker niet als in dezerumte geen medewerkers van het horecabedrijf aanwezig hoeven te zijn om de gastente voorzien van een hapje of drankje.Wat een bemoeizucht om volwassen mensen, die zelf kiezen om te roken, met alle(ook vaak oneigenlijke) argumenten te willen bestrijden en dit genoegen van hen af te nemen. Wat een discriminatie voor een groot deel van de bevolking is dit toch, waarkomt toch die gedrevenheid vandaan bij niet-rokers om rokers achter te stellen en hen beslissingen te willen opleggen.Is er dan toch iets mis met deze groep op macht beluste, niet goed redenerende,potentaten, die willen denken voor anderen. Kennelijk…’
Niek A. Hodzelmans

‘Ik vraag me af hoe ze het coffeeshop probleem gaan oplossen. Dat soort bedrijven kunnen dan naar mijn mening gelijk allemaal sluiten en dan krijg je weer een nieuw probleem. En hoe zit het dan met de overige “horeca”(bierschuren , dorpsfeesttenten, zuipcontainers, buurthuizen, kalverjasavondje in het speeltuingebouw enz enz). Daar zal wel weer een toezichthoudersclubje bij komen.Het is wel weer allemaal kort door de bocht hoor
M.Boesmans, Haarlem

‘Ik ben van mening dat u (vooral KHN) een nodeloos achterhoedegevecht voert. Zonde van de energie van een ieder. Er zijn vast wel zaken, waar u zich beter mee bezig kunt houden. Dus ermee ophouden en Europees rookverbod voor gehele horeca (op)volgen. In het kader van deze problematiek: probeer werkbare oplossingen te vinden voor die klanten, die niet zonder rokerij kunnen en nu de straten voor de horecagelegenheid vervuilen en verstoren.’
Boy van Prooijen, Het Pakhuis In Vino Veritas, Dordrecht

‘Mocht er een rookverbod tot stand komen dan moeten er voor de gehele horeca-sector dezelfde regels gelden. Het is wel of niet, maar niet half!’
Newland BV, Klaaswaal

‘Waarom niet de verplichting, dat ieder restaurant een rookvrij gedeelte heeft. Maar dan ook wettelijk verplicht. Dat lost al heel veel op. En als cafe’s rookvrij worden, dan ook de koffieshops. Deze staan al op alle manieren boven de wet. Een gedoogbeleid waar alles mag. Erg krom.’
Duinpaviljoen Schoos, Wijk aan Zee

‘Een volledig rook verbod voor alle horeca gelegenheden. Dus ook voor de natte sector. Dat is mijn standpunt.’
Trudie Gerritzen, St. Maartenskliniek

‘Ons bedrijf is al jaren een mengeling van zogenaamde natte en droge horeca, met de nadruk op natte horeca. Wanneer dit nieuwe plan doorgaat zullen wij verplicht zijn om een gedeelte van ons concept overboord te gooien. Leg maar aan eens aan mensen uit die alleen wat willen drinken dat dit tot 21.00 uur niet kan, omdat de keuken geopend is terwijl een kwartier later roken wel toegestaan is. Wij denken erover om de toegevoegde waarde van de mogelijkheid om ook te eten voor of na het borrelen af te stoten. Dit zal wel tot gevolg hebben dat ik voor mijn medewerkers in de keuken de contracten niet meer verleng of een ontslagvergunning aan zal vragen omdat er geen vervangend werk voor hen is. Wanneer de gehele horeca ineens rookvrij wordt is dit beter te verkopen naar de gasten dan dit onduidelijke plan. Ik vraag me ook af hoe het met uitgebreide bittergarnituren moet, wanneer iemand die besteld na sluiting van de restaurant keuken moet dan ook iedereen stoppen met roken? ‘
Jolanda Fillekes, Café de Keijzer, Spijkenisse

‘Overal rookvrij en zo snel mogelijk aub.’
Marieke en Bram Verrijt, Hotel Heijenrath, Heijenrath

‘Wij zijn voor een algeheel rookverbod in de gehele horeca en coffeeshops per 1.1.2008.’
Hotel van Beelen, Katwijk aan Zee

‘Eindelijk duidelijkheid. Goed idee!’
Hotel Groep Texel, Bouke Weber

‘Wanneer gaat Horeca Nederland zich eens wat meer zou inzetten voor met name de kleinere horeca zaken hoeft het helemaal niet zover te komen. Nu houdt men een enquete over de 100 grootste zaken, daar krijg je natuurlijk een heel ander beeld.Bij ons in de zaak (eenmansbedrijf) wordt nl. door 80% van de gasten gerookt , waarvan 20% alleen in het café om de gezelligheid.Dus laat de ondernemer zelf uitmaken of er gerookt mag worden, Dit zijn toch ook rechten van de mens vastgelegd in Straatsburg!!!!!!’
Lukas Rutgers

‘Prima ontwikkeling om vrijwel de gehele horeca rookvrij te maken. Duidelijkheid voor de gast staat natuurlijk voorop, buiten alle gezondheidsaspecten. In ons bedrijf zijn restaurant, zalen, vrijwel alle hotelkamers en ander ruimten al meer dan 10 jaar rookvrij en daar is nooit een discussie over geweest. Rookwaren verkopen wij ook al jaren niet meer. Gasten waarderen het en begrijpen dit beleid als je maar helder en consequent bent. Natuurlijk zorgen wij buiten wel voor overdekte rookvoorzieningen voor onze gasten.’
Rik Hüsken, Kapellerput, Heeze

‘Laat ieder besluit helder zijn, en niet half. Voor een eetcafe geldt bijvoorbeeld dat als de keuken gesloten is, dat er dan weer gerookt mag worden. Daar is natuurlijk iets voor te zeggen, een beetje handige ondernemer gooit dus eenmaal per uur zijn keuken 5 minuten dicht, om zijn gasten de gelegenheid te geven om even te roken. Overige gasten kunnen dan niet klagen, immers de keuken is dicht. In plaats van de bel voor de laatste ronde introduceren we met z’n allen de bel voor een pafje, voor de behoeftige gasten.’
Sy Velink, Villa Velink, Marrum

‘Ik ben voor een koerswijziging, het rookvrij maken van de horeca gebeurt toch.Het beleid wat er nu ligt vind ik waardeloos, 5 tafels voor rokers en 2 tafels voor niet-rokers in dezelfde ruimte is ook voor onze gasten niet duidelijk.De discussie over een rookvrije werkplek is hiermee ook van tafel.
John Smulders, Eeterij Smulders

‘Dat restaurants rookvrij dienen te worden vind ik zeker een goed plan. Echter, bars-café’s-discotheken dienen inderdaad uitstel te krijgen tot minimaal 2011. Waarom moet Nederland zich weer gaan onderscheiden van andere Europeese landen? In Frankrijk, Italië en Spanje is het ook nog steeds toegestaan te roken in bovengenoemde natte sectoren.Nog maar te zwijgen hoeveel belasting de regering mis loopt als meer dan de helft van de rokers gaat stoppen.’
R. Jacobs

‘Kennelijk snapt KHN nog steeds niet waar het om gaat. Het gaat om het recht op een rookvrije plek voor de werknemers die in de sector werkzaam zijn, niet om de gasten die mogelijk niet meer zouden komen als er niet meer gerookt mag worden.Staan ze er wel bij stil dat meer dan 60% van de mensen sowiezo niet roken, en dat heel veel mensen niet naar de horeca komen omdat er gerookt wordt. Ik zie een trend dat juist steeds meer mensen klagen over kleren die naar rook stinken bij het thuis komen( niet in ons bedrijf overigens…daar staat een installatie van €30.000,00 om een en ander te voorkomen), steeds meer mensen willen graag rookvrij eten, en rokers houden steeds meer rekening met de omgeving waarin ze roken.Komop dus KHN! geen halfslachtige maatregelen, de horeca geheel rookvrij, dat is pas duidelijk kiezen voor de gezondheid van werknemers in je bedrijftak.’
Dirk Breedveld, Twaalf Balcken, Den Burg Texel

‘Ik ben tegen een rookverbod in de horeca. Vooropgesteld, ik ben zelf een niet-roker. Wij zitten aan de grens met Belgie en ik zie hele dagen wat een gevolgen het heeft voor de horeca als er een rookverbod wordt ingevoerd. Ons restaurant zit hele dagen gevuld met Belgen die over de grens gaan eten om lekker ongestoord een sigaretje te kunnen roken na het eten. Het gevolg is dat veel mensen wegblijven uit de Belgische restaurants. In het begin dacht ik ook dat het maar tijdelijk zou zijn, maar veel Belgische collega restauranthouders verzekeren me het tegendeel. Daarbij hebben we jarenlang geïnvesteerd in rook afzuig- installaties, dat is dus ook allemaal verloren geld. De mensen die het meeste last hebben van rokers zijn vaak vroeger verstokte rokers geweest die plotseling heel gezond willen gaan doen is mijn ervaring. De mensen die er echt last van hebben ivm hun gezondheid daar buitengelaten.We zullen wel zien wat het wordt, gezelliger in ieder geval niet denk ik. En wat wordt het volgende? Geen alcohol meer? Het ergste van alles is nog dat je zelf geen baas meer bent wat je wel en niet mag, er zijn al zoveel regeltjes, ik denk dat we gaan overdrijven met zijn allen op deze manier.’
C. de Cock, Onder de Linden‘Sinds de invoering van het rookverbod in sport- en culturele accommodaties is de horecaomzet niet teruggelopen. Het heeft enige stijging gegeven aangezien de bezoekers die voorheen last hadden van de rook nu blijven. De rokers hebben het rookverbod in het begin het aangevochten maar kunnen er nu mee leven.’
Henk van der Aar, Recreatiecentrum Optisport

Reageer op dit artikel