artikel

Breng uw energierekening omlaag

Horeca

Voor u het weet zit u vast aan torenhoge kosten. Maar hoe weet u bij welke energieleverancier u een contract moet afsluiten? Met kleine aanpassingen kunt u flink besparen op de energierekening. Acht tips.

1. ‘Good housekeeping’
Het lijkt een open deur, maar de energieadviseurs roepen het unaniem. De meeste bedrijven kunnen heel veel geld besparen door simpele maatregelen, zoals het licht uitdoen bij het naar huis gaan en apparaten helemaal uitschakelen in plaats van in de standby-stand zetten. Het voordeel is dat u met deze maatregelen direct geld bespaart. Bij de aanschaf van bijvoorbeeld spaarlampen of HR-ketels moet u eerst zelf investeren. Maar dit kost helemaal geen geld. Het probleem is dat bij veel bedrijven niemand verantwoordelijk is voor het uitdoen van de lichten of het instellen van de schakelklok voor een verwarming. Iedereen trekt de deur dicht en laat de apparaten aan staan.

2. Energiebesparing via Windows
Hoeveel computers staan er overdag doelloos te draaien terwijl de medewerkers van hun werkplek zijn? Screensavers voorkomen doorbranden van het scherm, maar nog veel slimmer is het om via het Energiebeheerprogramma van Windows de standbyfunctie in te schakelen. Het scherm gaat dan automatisch na de ingestelde tijd op zwart. Om dit in te stellen kunt u ‘Energiebeheer’ aanklikken in het configuratiescherm.

3. Dimmers op de binnenverlichting
Veel verlichtingssystemen in kantoren zijn ontworpen voor ’s avonds of ’s nachts. Maar de meeste kantoren worden overdag gebruikt als er veel daglicht is. Daardoor kunnen de ruimten vaak toe met veel minder kunstlicht. Lichtsensoren kunnen het licht dimmen. Hiervoor is wel een hoogfrequente TL-verlichting noodzakelijk. In bestaande situaties is dit meestal een vrij prijzige ingreep, maar bij renovatie of nieuwbouw is het zeker het overwegen waard.

4. Ondersteuningsventilatoren in hoge ruimten
Hoge ruimten (6 meter of hoger) zijn energievreters. De warmte blijft dan vaak bovenin hangen. Een ventilator aan het plafond kan de ‘warmtedeken’ naar beneden duwen en koele lucht omhoog zuigen.

5. Verban de zon uit uw pand
Airco’s zijn energievreters. Hoe minder u hoeft te koelen, hoe lager uw energierekening. Een adequate zonwering aan de buitenzijde van het raam vermindert de warmte-instraling via ramen met circa 60 procent. Kies voor zonwering aan de buitenkant, want bij binnenzonwering komt nog altijd een deel van de zoninstraling binnen. Bijkomend voordeel is dat dankzij zonwering de behaaglijkheid in de ruimtes toeneemt.

6. Isoleer
Het ontbreken van isolatie van leidingen leidt tot onnodige verliezen van warmte of koude. Het isoleren van leidingen heeft over het algemeen een korte terugverdientijd. Voor een 10 bar stoomleiding bij 4.000 bedrijfsuren per jaar en een aardgasprijs van € 0,15 per Nm3 geldt een terugverdientijd van twee jaar. Voor onderhoud of uitbreiding van systemen wordt isolatie vaak verwijderd. Het is zinvol om regelmatig de isolatie van leidingen na te lopen en waar nodig te herstellen.

7. Plaats aanwezigheidssensoren
Lampen branden soms urenlang in ruimten waar niemand is. Maar is dat echt nodig? Natuurlijk kunt u uw medewerkers proberen te instrueren dat zij het licht uitdoen als ze weggaan. Maar nog handiger is het als dat automatisch gebeurt door een aanwezigheidssensor.

8. Uit de schijnwerpers
Reclameverlichting blijft vaak de hele nacht branden. Toch is dat niet altijd nodig. Een simpele tijdschakelklok zorgt ervoor dat de verlichting bijvoorbeeld na middernacht uitgaat. U kunt overwegen om er bovendien een zogeheten schemerschakelaar bij te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de verlichting weer aan gaat als het gaat schemeren.

Reageer op dit artikel