artikel

Maak de zoete couscous van Roden

Horeca

Claudia Roden is een gerenommeerd kookboekenschrijfster. Ze is in ons land bekend bij liefhebbers van de keuken van het Midden Oosten. Onlangs verscheen haar boek Duizend-en-één-smaken in Nederland. In Misset Horeca nummer 18 geeft Roden een interview. Hier alvast een voorproefje uit het Duizend-en-één smaken. Ga aan de slag met de zoete couscous van Roden. Geef er gerust uw eigen draai aan want Roden vindt dat iedereen iets van zichzelf moet toevoegen. ‘Recepten zijn niet statisch’, beweert ze in Misset Horeca.

zoete couscous rodenZoete couscous
Kesksou seffa
Een zoete couscous van seffa, fijne couscous, wordt heet opgediend, met kleine glaasjes koude karnemelk of melk waaraan een druppeltje oranjebloesemwater is toegevoegd. Er moet royaal boter door de couscous worden gemengd, omdat er geen saus bij wordt gegeven. Zie onderstaande suggesties voor garneringen.

Ingrediënten voor 6-8 personen:

  • 500 g fijne couscous (seffa)
  • 6 dl warm water
  • 1/2-1 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloem- of andere plantaardige olie
  • 100 g of meer boter
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker

Garneren met: poedersuiker en kaneel.
Opdienen met: poedersuiker, kaneel en honing.

Bereidingswijze:
Bereid de couscous zoals op bladzijde 120 is beschreven. Snijd vlak voor het opdienen de boter in kleine stukjes en meng ze met de suiker door de hete couscous, maak hem met een vork luchtig en druk eventuele klontjes eruit. Schep de couscous kegelvormig op een grote platte schaal. Bestuif de bovenkant met poedersuiker en trek met poedersuiker en kaneel waaiervormige lijnen naar beneden toe. Garneer met een of twee van de soorten fruit en noten uit de lijst van garneringen onder aan het recept. Serveer de couscous met kleine schaaltjes en geef er kommetjes met honing, suiker en kaneel bij en eventueel ook nog extra fruit en noten, zodat ieder zich naar eigen wens kan bedienen.

Extra garneringen om uit te kiezen
Schik grote rozijnen zoals muscatel- of Smyrna sultana’s met blanke amandelen (gebakken of geroosterd), of dadels of halve walnoten rondom de couscous op de schaal of tussen de lijnen van poedersuiker en kaneel.(U kunt dezelfde noten, grofgehakt, en kleine rozijnen door de couscous mengen voor hij op de schaal wordt gestort). Zoete druiven of glanzend rode granaatappelpitten zijn een alternatief om over de couscousberg te strooien.

Tekst: Bianca Roemaat