artikel

Restaurant VUmc is cooling-down omgeving

Horeca

De medewerkers van het VUmc in Amsterdam moesten 28 jaar wachten op een nieuw personeelsrestaurant. Gezien de vele oh’s en ah’s na de metamorfose van het restaurant bleek dat het wachten waard. Opvallend: het ziekenhuis heeft de catering in eigen beheer.

‘‘Ziekenhuismedewerkers hebben een stressvol bestaan. Ze moeten weg kunnen uit de hectiek van de afdeling.’‘ Aan het woord is Michel Schapers hoofd Vastgoedbeheer & Services van het VUmc in Amsterdam. ‘‘Ons nieuwe restaurant is een cooling-down omgeving, een beloning, voor onze medewerkers.’‘ Het Plein is de naam van de fraaie compleet nieuwe restauratieve ruimtes van het ziekenhuis. Loungen bij een open haard is zelfs mogelijk. Verantwoordelijk architect: Edward van de Pol (D/Dock Design & Development).

De zitgedeeltes kennen vijf sferen (die ook terugkomen in het logo van Het Plein). Je komt ogen en oren tekort voor alle details. Het duizelt na het zien van de knuffelmuur, de rubberen lampen, de waterbuffetten en de luxe lederen zitcoupés. In het hele restaurant is mede vanwege de geluiddempende plafonds een prima akoestiek.

De catering is in eigen beheer. ‘‘We denken het vanwege de expertise en ervaring zelf beter te kunnen’‘, aldus Schapers. Het medewerkersrestaurant is geopend van 10.30 tot 19.30. ,Dagelijks lunchen hier 1200 gasten, maar dat gaat naar de 2000’‘, weet Schapers. De inpandige koffiecorner (ook voor ontbijt) is van 8.00 tot 18.00 uur geopend. Externe gasten (bv. familie van patiënten) zijn welkom, maar betalen ± 30 procent meer.

Loungen bij de open haard in het nieuwe medewerkersrestaurant van het VUmc. Het is van de vijf ‘sferen’ waarin ziekenhuispersoneel (6500 man) én gasten kunnen ontbijten, lunchen of dineren. D/Dock Design & Development en Hospitality Consultants adviseerden het VUmc.

Martin Roosemalen (l) en Michel Schapers van het VUmc moeten ook lachen om het met food aangepaste ‘schilderij’ van Rembrandt ‘De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp.’

De corner ‘Eat en meet’. Houten vloer, lederen banken en (op de achtergrond) een knuffelmuur. Een multifunctionele ruimte die veel wordt gebruikt voor feesten. ‘‘Onze afdeling banqueting is een kwaliteitsvoorziening’‘, aldus Schapers, hoofd Vastgoedbeheer & Services.

De Hollandse hoek genaamd Dutch Treat. Inclusief sanseveria’s, loeigrote koe op het plafond, (blauw) gras op de tafels en tegeltjes uit oud verpleeghuis. Op andere ‘medisch blauwe’ tegeltjes zijn scharen en stethoscopen verwerkt.

Er kan gegeten, maar ook getelefoneerd worden in de tamelijk futuristisch ogende cabines bij de entree van het restaurant. Aan het plafond grote ronde doeken met bomen.

Met een beamer wordt bij de entree het menu van de dag op een scherm getoond. Alles is op afstand bedienbaar.

Het ziekenhuispersoneel kan kiezen uit een basis- en een luxeassortiment. Onder meer dagelijks vier verschillende soepen, waarvan twee vegetarisch.

De koffiecorner. Geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Nu nog goed voor zo’n 200 bezoekers per dag. Het cateringpersoneel kreeg nieuwe kleding en speciale horecatraining.

Fruit in het assortiment, natuurlijk. Maar het VU doet niet benauwd over snacks. ‘‘We gaan onze collega’s niet vertellen dat ze geen kroket mogen kopen’‘, aldus hoofd voeding Martin Roosemalen.

In de open keuken een wok- en een grillbuffet. Hier zijn van 11.30 tot 14.40 uur en van 16.30 tot 19.00 uur warme maaltijden te verkrijgen. Metos leverde de keukenapparatuur. Veel medewerkers zijn ‘on the go’, daarom zijn er voldoende disposables.

Transparantie. Een eis van het VUmc aan de architect. Die liet dat terug komen in via onder meer ‘doorkijkjes’, met of zonder glas, in de restauratieve ruimtes. Senior-projectleider Willem Wismeijer keek en zag dat het goed was.

Foto’s: Josée van Dijk
Tekst: Hansch Schmeinck