artikel

Alle tips op een rij

Horeca

Alle tips uit dit dossier vindt u hieronder verzameld op één pagina.

 • Is de stolp met koffiebonen bijna leeg aan het einde van de dag? Vul deze dan niet meer helemaal bij, maar alleen met de hoeveelheid die u nog verwacht nodig te hebben. In de stolp zijn de bonen in contact met zuurstof en dat gaat ten koste van smaak en aroma.
 • Let bij de keuze voor een koffiemerk niet alleen op de melange, maar ook op de brandingsgraad. Bij espressokoffie zijn vaak meerdere varianten voorhanden. Test de gekozen koffie op de eigen apparatuur. De hardheid van het water en de specifieke eigenschappen van de apparatuur kunnen de koffie iets anders doen smaken.
 • Goede hygiëne is belangrijk voor een goede kop koffie. Reinig daarom dagelijks de groepen om tot een constante kwaliteit te komen. Gebruik hiervoor een vloeibaar reinigingsmiddel. Hierdoor wordt voorkomen dat de kleppen in de machine dicht gaan zitten. Spoel de filterdragers in ieder geval wekelijks door met wat reinigingsmiddel zodat alle vetten en oliën verwijderd worden. Hierna wel goed schoonspoelen! Verder is van belang dat de maalmolens op tijd worden stilgezet zodat niet te veel gemalen koffie achterblijft. Zuig de molens regelmatig schoon. De kans op slijtage wordt hierdoor verminderd. De stolp van de molen mag alleen met warm water worden gereinigd. Dit haalt de vetten en oliën uit de bonen weg, maar laat geen smaak of geur achter.
 • Gemalen koffie verliest na vier uur ongeveer 50 procent van haar aroma’s. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk gemalen voorraad in de molen zit. Mocht er toch wat overblijven, dan is het verstandig om de koffie in een afgesloten bak in de koelkast te bewaren. De volgende dag op temperatuur laten komen en door de vers gemalen koffie mengen.
 • Bij een koffiemolen met platte maalschijven is het verstandig deze schijven na ongeveer 400 kilo koffie te vervangen. De maalschijven zijn dan bot. Met als gevolg een naar bittertje in de koffie, omdat de bonen door de langere wrijvingstijd te heet worden. Dat een schijf aan vervanging toe is, is ook te voelen en te horen. Het malen duurt langer dan normaal en maakt meer herrie.
 • Het is belangrijk dat een koffiekopje voor het vullen even wordt voorverwarmd. Zo walst de koffie mooier in het kopje, en blijft de inhoud langer warm.
 • Op zoek naar een nieuwe koffie? Let dan niet alleen op de melange, maar ook op de brandingsgraad van de bonen. Vooral bij espressokoffie is dit van belang. Test meerdere koffies op de eigen apparatuur. De hardheid van het water en de specifieke eigenschappen van de apparatuur kunnen de smaak beïnvloeden.
 • Probeer de stolp van de koffiemolen zo te vullen dat deze aan het eind van de dag leeg is. Een volle stolp is goed voor ongeveer 150 koppen koffie. Smaak en aroma’s van de bonen worden snel minder als ze hierin een paar dagen blijven staan. Maal altijd datgene wat nodig is, niet meer.
 • De smaak van koffiebonen neemt zo’n tien dagen na het branden geleidelijk af. Bewaar koffiebonen daarom bij voorkeur in de vriezer. Haal dagelijks de benodigde hoeveelheid bonen uit de zak, en maal ze pas als ze op temperatuur zijn gekomen.
 • Gebruik voor espressokoffie suiker dat erg fijn is gemalen (automatensuiker) Dit lost makkelijker en sneller op.
 • Reageer op dit artikel