artikel

Aswoensdag en haring

Horeca

De eerste dag na carnaval heet Aswoensdag. Dit is de eerste dag van de veertig dagen durende vastentijd die loopt tot Pasen (zondagen worden hier niet meegerekend). Oorspronkelijk was Aswoensdag een dag van boetedoening waarop de gelovigen een kruisje van as op het voorhoofd kregen getekend. Dit gebaar moest hen herinneren aan hun sterfelijkheid en aan de noodzaak van berouw voor hun begane zonden. De vastentijd was dan een periode waar de mensen sober en vleesloos aten.

Carnaval

Haring en carnaval zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een oud gebruik dat terug te voeren is op de aanvang van de vastentijd op aswoensdag, waarbij in de zuidelijke provincies veel haring wordt gegeten. Met het ‘haringhappen’ gaf men oorspronkelijk uiting aan het feit dat men bij het vasten wel vis, maar geen vlees mag eten. Tegenwoordig vormt het ‘haringhappen’ een vast onderdeel van de hele carnavalsfeest.

Er wordt vaak gezegd dat door al dat bier dat met carnaval wordt gedronken de haring goed kan zwemmen…

Haring en gezondheid

Haring bevat een groot aantal B-vitaminen, eiwitten en zo’n 20 tot 22 procent vet. Vanwege de samenstelling van deze zogenoemde onverzadigde vetzuren is de haring een goed middel tegen hart- en vaatziekten. De combinatie met het uitje in de winter maakt hem nuttig tegen de griep. Het is dus niet voor niets dat haringboeren al eeuwen met dokters en apotheken vergeleken worden.

Haringhapjes

  • Wereldberoemd is roggebrood met haring. Kleine stukjes beleggen met haring. Te garneren met augurk, radijs, zilveruitjes, dille en mango.

  • Ook heerlijk: meng twee eetlepels zachte mosterd, drie eetlepels vloeibare honing en een mespuntje knoflookpoeder. Besmeer hiermee stukjes roggebrood en leg er een stukje haring op.

  • Blokje kaas, stukje haring en een plakje aardbei. Een lekkere combinatie.
  • Reageer op dit artikel