artikel

Beenham met een chutney van vijgen, rozijnen en Jopen 4 Granen Bokbier

Horeca

Ingrediënten vier personen:vier plakken dik gesneden beenham, elk 125 gramvier verse vijgeneen rode ui50 gram rozijneneen stukje pijpkaneeleen theelepel fijn geraspte sinaasappelschildrie eetlepels roomboterdrie eetlepels zonnebloemolietwee eetlepels gevogeltefondeen flesje Jopen 4 granen Bokbier van 30 cleen eetlepel fijn geknipte bladpeterseliepeper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Steeltjes van de verse vijgen verwijderen, in stukjes snijden en samen met de rozijnen gedurende twee uur in het bier in een mengkom wellen. Ui schillen en in stukjes snijden. Twee eetlepels olie verwarmen in een koekenpan met anti aanbaklaag en hierin de stukjes ui glazig laten worden.

Goed omscheppen en de gewelde stukjes vijg, rozijnen, restant van het bier (eventueel wat extra bier), stukje pijpkaneel en fijn geraspte sinaasappelschil eraan toevoegen. Goed roeren en gedurende twintig minuten op een lage hittebron stoven. Een mengsel van twee eetlepels boter en een eetlepel olie verwarmen in een koekenpan met anti aanbaklaag en hierin de plakken beenham lichtbruin bakken. Af en toe omkeren. Plakken beenham uit de pan halen, warm houden en gevogeltefond en een eetlepel boter door het bakvocht roeren. Op smaak brengen met peper en zout.

Plakken beenham en saus verdelen over voorverwarmde borden. Bestrooien met fijn geknipte bladpeterselie en serveren met de chutney, vergezeld van aardappelkroketjes en in boter gestoofde broccoliroosjes. Drink hierbij een goed gekoeld glas Jopen 4 Granen Bokbier.

Reageer op dit artikel