artikel

Betrek uw personeel bij een gastvrijheidsonderzoek

Horeca

Voor een goede service zijn gasten bereid meer te besteden. Onderzoek daarom hoe gastvrij uw personeel is. Uw eigen mensen op de werkvloer hebben veel contact met de gast en weten dikwijls de oplossingen voor verbetering van de service. Bezoek uw buurman Organiseer een aantal mystery guest visits. Stuur uw medewerkers op pad met een […]

Voor een goede service zijn gasten bereid meer te besteden. Onderzoek daarom hoe gastvrij uw personeel is. Uw eigen mensen op de werkvloer hebben veel contact met de gast en weten dikwijls de oplossingen voor verbetering van de service.

Bezoek uw buurman

Organiseer een aantal mystery guest visits. Stuur uw medewerkers op pad met een lijst criteria waar volgens u een gastvrij bedrijf aan moet voldoen. Zij brengen bezoeken aan concurrerende bedrijven en toetsen de service onopvallend aan de punten op de lijst. Vervolgens houdt u een workshop en bespreekt u de conclusies.