artikel

Capaciteit

Horeca

Bepaal uw benodigde capaciteit door een machine simpelweg uit te proberen. Fabrikanten geven u meestal de gelegenheid om zelf wat ijsjes te tappen. Voor de capaciteit per uur maakt u een handige rekensom.

Neem bijvoorbeeld een kartonnen beker van 200 ml. en tap door totdat het ijs slap wordt. Is dit bijvoorbeeld naar tien minuten en u heeft dertig ijsjes getapt, dan heeft u zes (30 x 200 ml.) liter ijs in tien minuten getapt. De capaciteit van de machine per uur is dan: 6 x 6 = 36 liter per uur. Houd hierbij wel rekening met het feit dat u tussendoor ook nog moet af rekenen met de klant. De maximum capaciteit per is dus puur gebaseerd op wat de machine aankan.

De literinhoud van de vriescilinder en het vermogen van de koelcompressor bepalen grotendeels de maximum capaciteit. Pas op voor verkoopverhalen over de grote tapcapaciteit van machines die een kleine vriescilinderinhoud hebben.

Tijdens het ijstappen wordt, aan de achterzijde in de vriescilinder, vloeibare ijsmix aangevoerd die zich direct mengt met het al in de vriescilinder aanwezige ijs. Hierdoor wordt het ijs achter in de cilinder slap en heeft het enige tijd nodig om weer te bevriezen. Als er een grotere ijsvoorraad in de vriescilinder zit, kan er dus ook direct meer ijs in één keer worden afgetapt.

Reageer op dit artikel