artikel

De geschiedenis: fusies en feiten

Horeca

De geschiedenis van de Nederlandse contractcatering is meer dan honderd jaar oud. De redactie van Catering Magazine maakte een overzicht van ruim een eeuw gastvrijheid en dienstverlening. 1875 Oprichting van de Algemene Vereniging Volksbond tegen Drankmisbruik, in de volksmond: de Volksbond. Doelstelling is het drankmisbruik in de Amsterdamse en Rotterdamse havens terug te dringen. De […]

De geschiedenis van de Nederlandse contractcatering is meer dan honderd jaar oud. De redactie van Catering Magazine maakte een overzicht van ruim een eeuw gastvrijheid en dienstverlening.

1875 Oprichting van de Algemene Vereniging Volksbond tegen Drankmisbruik, in de volksmond: de Volksbond. Doelstelling is het drankmisbruik in de Amsterdamse en Rotterdamse havens terug te dringen. De Volksbond doet dit onder andere door koffiehuizen op te zetten. Ook verschijnen koffiehuizen in de provincie.

1909 Oprichting van de Spoorweg Onthouders Vereniging (SOV), die niet de havenarbeider maar de werknemer bij de spoorwegen van de drank moet afhouden.

1920 Bedrijven met meer dan honderd werknemers worden verplicht een ‘schaftlokaal’ in te richten.

1930 Restauratieve voorzieningen bij Philips onder de naam Phili-prak.

1932 De Rotterdammer Van Hecke neemt de exploitatie van een aantal kantines over van de Volksbond, waarbij hij tot op dat moment in dienst was.

1934 De Veiligheidswet verplicht bedrijven met meer dan twintig werknemers tot het hebben van ‘een lokaal voor het nuttigen van een boterham’.

1945 Oprichting van de SMAA, de Stichting Mensa Academica Amstelodamensis, die de mensa van de Universiteit van Amsterdam verzorgt.

1946 Luc van Hecke neemt de exploitaties van de kantines bij KNSM over van zijn vader. Het bedrijf ‘L.R. van Hecke’ wordt bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als ‘Buffetbedrijf met verkoop van zwakalcoholische en alcoholvrije dranken in het klein’.

1947 SOV verandert van vereniging in stichting. De naam SOV blijft gehandhaafd, maar staat nu voor Snelverkeers Onthouders Vereniging. De Nederlanse Spoorwegen (NS) is niet langer de enige doelgroep.

1954 Oprichting van de Stichting Alcoholvrije Bedrijven (SAB).

1968 Luc van Hecke vindt het open boek systeem uit.

1969 De afdeling Rotterdam van de Volksbond splitst zich af en gaat verder als de Stichting Bedrijfsrestauratie Nederland (BRN). De Volksbond kent meerdere activiteiten, waarbij de bedrijfsrestauratieve activiteiten tot de harde sector worden gerekend, ook al is sprake van non-profit. VB Kantinebehoor en Restoplan, beide uit Den Haag, resteren als de twee cateringorganisaties van de Volksbond. Enige tijd later gaan beide bedrijven samen verder onder de naam Restoplan.

1969In Frankrijk wordt Eurest SA opgericht, een joint venture van Nestlé en Wagons-Lits.

1970 De SMAA neemt ook de verzorging van de universiteitsmedewerkers voor haar rekening (naast studenten) en gaat meer verstrekkingen leveren dan alleen de warme avondhap.

1971 Van Hecke fuseert met het Amerikaanse Ralston Purina, een sojagigant die brood ziet in levensmiddelen voor de cateringsector.

1972 Oprichting van Becares (Beheer en catering van restaurants), waarin Nestlé Nederland en Wagons-Lits Nederland beide een aandeel hebben van 50 procent.

1973 Het huwelijk tussen Van Hecke en Ralston Purina is voorbij en maakt plaats voor een fusie met Gardner Merchant en Unilever. Gardner Merchant maakt deel uit van de Britse Trusthouse Forte Group.

1973Becares wordt Eurest.

1974 Eurest haalt de eerste opdracht binnen in de instellingswereld: ziekenhuis De Wever in Heerlen. Het project mislukt. De zorgsector blijkt nog niet klaar voor uitbesteding.

1975 Unilever beëindigt de samenwerking met Gardner Merchant.

1975Het Britse Catering & Allied en het Nederlandse Holland Catering Specialisten (HCS) worden tegelijkertijd opgericht. De directie van beide bedrijven is afkomstig van Sutcliffe.

1976 Van Hecke verkoopt de resterende aandelen (45 procent) aan Gardner Merchant, waardoor het bedrijf zijn familiestatus verliest.

1978 Van Hecke neemt Korrekt Catering over, onderdeel van Randstad.

1979 SAB verandert van stichting in een besloten vennootschap en van een non-profit organisatie in een commerciële cateraar.

1980 Eurest krijgt als eerste cateraar opdrachten in het gevangeniswezen.

1982 Onder druk van de opdrachtgevers schrapt de SOV de alcoholvrije clausules uit de statuten.

1983 Van Hecke neemt Albert Heijn Professionele Catering Organisatie (APCO) over. Het is het voormalige Britse Sutcliffe, dat in handen kwam van de Franse horecalegende Jacques Borel, voordat het werd overgenomen door Ahold.

1983 Oprichting van Appèl Servicegroep als onderdeel van Du Lac Beheer, een holding van zakelijke dienstverlening.

1983 Oprichting van Top Ten Catering, een cateringorganisatie die binnen een franchiseconcept met clusters van maximaal tien locaties wil werken. Alleen Top Ten Doesburg en Top Ten Uithoorn komen van de grond.

1984 Wagons-Lits wordt 100 procent eigenaar van Eurest International.

1984 De SMAA begint de eerste kantine-exploitatie (geen traditionele mensa).

1985 De Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) wordt opgericht. In deze organisatie bundelen de zes belangrijkste contractcateringorganisaties in Nederland hun krachten. De eerste leden zijn: BRN Catering, Eurest, Van Hecke, Restoplan, SAB Catering en SOV. De voornaamste redenen voor oprichting zijn problemen met het Bedrijfschap Horeca, de noodzaak van een eigen CAO en de behoefte aan een orgaan dat de collectieve belangen kan behartigen.

1985 Oprichting van Mondial Cateringservice, dat zich aanvankelijk alleen bezighoudt met partycatering, maar al snel ook opdrachten verwerft in contractcatering.

1985 Eurest neemt het partycateringbedrijf Van der Heijden Cuisiniers over. Eurest had al een eigen partydivisie, onder de naam Rosell de Paris.

1986 SAB heet voortaan SAB Catering B.V.

1986 Oprichting van Prorest Catering als dochteronderneming van GOM Bedrijfsdiensten voor Gebouwen (tegenwoordig Facilicom).

1986 Eurest neemt Top Ten Doesburg over. Na jaren van onderhandelen volgt ook Top Ten Uithoorn.

1988 De SMAA opent de Atriumlocatie, waarmee een nieuwe en commerciële stijl van werken wordt ingeluid.

1988 De verzelfstandiging van Philips Dienst Bedrijfsrestauratie is een feit. De naam verandert in ECS Catering.

1989 SOV verandert van stichting in een besloten vennootschap en gaat commercieel.

1989 Wagons-Lits begint de onderhandelingsgesprekken met het Franse Sodexho-concern. Na een vrijage van twee jaar besluiten beide partijen elkaar toch niet het jawoord te geven.

1991 De Franse Accorgroep krijgt een meerderheidsbelang in Wagons-Lits. Hierdoor wordt Eurest Nederland onderdeel van Accor.

1992 SOV wordt omgedoopt in Service One Catering, nadat het sinds de oprichting worstelde met de invulling van de letters SOV.

1992 Onder de naam Catering Partners Holland gaat Eurest een joint venture aan met de bedrijfsrestauratieve dienst van Hoogovens (Corus).

1992 De SMAA opent het complex Agora.

1992 De contractcateringorganisaties die bij Veneca zijn aangesloten, doorbreken gezamenlijk de magische grens van 1 miljard gulden.

1994 ECS Catering wordt onderdeel van de Compass Group.

1994 Le Grand Bernard wordt onderdeel van de Nederlands/Franse holding Hodon/Générale de Restauration, dat Restoplan al eerder inlijfde.

1994Eurest neemt VVV First Class Catering over, een bedrijf dat is gespecialiseerd in leisure en evenementencatering.

1994 De SMAA wordt om CAO-redenen lid van Veneca.

1995 Accor en het Britse Compass concern sluiten een alliantie, waardoor Eurest International in Britse handen komt en Eurest Nederland en ECS zusjes worden van elkaar.

1995 Sodexho neemt Gardner Merchant over en dat betekent dat Van Hecke onderdeel wordt van het Franse Sodexho-concern.

1995 Tien jaar na oprichting heeft Veneca dertien leden. Behalve de zes leden van het eerste uur, zijn dat Holland Catering Specialisten (HCS), ECS Catering, Prorest Catering, Appèl Servicegroep, KLM Catering Services Schiphol, Mondial Cateringservice en de SMAA.

1995 Eurest gaat met het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam een joint venture aan onder de naam Medirest.

1997 Een fusie tussen BRN en Service One betekent het ontstaat van Albron catering. De grootste volledig Nederlandse cateraar.

1997 Oprichting van Compass Group Nederland, dat bestaat uit Eurest Nederland, ECS Catering, Medirest, Top Ten Catering, Catering Partners Holland, Rosell & Van der Heijden en Koelvers.

1998 Holland Catering Specialisten en Restoplan gaan samen verder onder de paraplu van Elior Nederland. Beide cateraars behouden hun eigen naam.

1998De SMAA roept voor de horeca-activiteiten een aparte bv in het leven. De stichting blijft ook bestaan.

1998 Hans Cornelis, destijds cateringmanager bij Ericsson in Rijen, wint de eerste Catering Magazine Award.

2001 Van Hecke krijgt de naam Sodexho, naar het Franse moederbedrijf.

2002 Contractcateraars zien hun gezamenlijke omzet met 12,8 procent stijgen tot € 1,2 miljard. Binnen de contractcatering laat de onderwijscatering de grootste groei zien: 60 procent.

2002 Voor het eerst kan gestreden worden om de Nationale Catering Awards. Deze komen in de plaats van de Catering Magazine Awards.

2003 In het algemeen een slecht jaar voor cateraars, als gevolg van de economische recessie.

2003 Elior Nederland neemt Modus Catering over.

2003 Sodexho wordt door de Verenigde Staten tijdelijk in de ban gedaan wegens kritiek van de Franse overheid op het beleid van dat land inzake Irak.

2004 In bedrijfsrestaurants mag niet meer worden gerookt. De bedrijfscatering vercommercialiseert steeds meer. Bovendien is 85 procent van de uitbestede bedrijfsrestaurants nu in handen van de grote vier: Sodexho Nederland, Compass Group Nederland, Albron en Elior Nederland.

2004 Jaarbeurs Catering Services (JCS) neemt de zelfstandige cateraars Taat en de Regt, Grand Catering en Frans Kuil Catering over.

2004 Het ministerie van Defensie begint een eigen cateringbedrijf: Paresto, dat met 140 locaties direct een van de grote contractcateraars is.

2004 SAB Catering bestaat vijftig jaar.

2005 Elior wordt Avenance. OSP aan de haal met concept LaPlace. Verhaaf naar JCS. Onderzoeksbureau GFK voorspelt dat het buitenshuis eten explosief zal toenemen tot 2015.

2006 Catering Magazine wordt Misset Catering.

2006 Aankondiging ‘Meest gastvrije zorg bekend op Horecava 2007’.

2006 Sodexho introduceert serviceconcept So Easy (boodschappen, schoenreparatie etc.)

2006 Sodexho-topman Hans Rijnierse:’Binnen twee jaar nummer 1 in facility’. Sodexho in onderhandeling over overname KLM Facility.

2006 Primeur: Starbucks in Nederland, in bedrijfsrestaurant Nike in Hilversum.

2006 Bob Hutten wil keurmerk voor partycateraars. Branchevereniging NVEP viert 5-jarig bestaan. Onderzoek in branche wordt aangekondigd.

2006 Aanstaande overname Martinair Partyservice door Maison van den Boer.

2006 Na lang onderhandelen tussen werkgeversorganisatie Veneca en vakbonden nieuwe CAO contractcatering.

2006 Wegens afgelasting Vierdaagse (door hitte vallen slachtoffers) hebben cateraars financiële strop.

2006 Maison van den Boer neemt Martinair Partyservice over en ontvangt tijdens viering honderdjarig bestaan het predikaat Koninklijk.

2006 Branche kruipt uit omzetdal, 0,75 procent groei in 2006 en 2,75 procent in 2007 aldus het Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf (EIM). Contractcatering richt pijlen op de zorgsector.

2006 Premier Balkenende ontvangt Veneca-award.

Reageer op dit artikel