artikel

De vijf meest voorkomende bacteriën

Horeca

1. Staphylococcus aurus Ook wel ‘Dinnerdisease’ genoemd. De bacterie verplaatst zich op allerlei soorten producten door wondjes aan de handen van het personeel. Gasten kunnen binnen enkele uren buikgriep oplopen. 2. Bacillus cereus Als producten niet snel genoeg afkoelen, grijpt deze bacterie zijn kans. De bacillus cereus komt voor in rijstgerechten, zetmeelgerechten en melkproducten. Ze […]

1. Staphylococcus aurus

Ook wel ‘Dinnerdisease’ genoemd. De bacterie verplaatst zich op allerlei soorten producten door wondjes aan de handen van het personeel. Gasten kunnen binnen enkele uren buikgriep oplopen.

2. Bacillus cereus

Als producten niet snel genoeg afkoelen, grijpt deze bacterie zijn kans. De bacillus cereus komt voor in rijstgerechten, zetmeelgerechten en melkproducten. Ze veroorzaken een giftige stof die mensen enige dagen behoorlijk ziek maakt.

3. Salmonella

Is afkomstig van vlees. Pluimvee- en varkensvlees behoren tot de boosdoeners. Kan opgehoopt zijn in eieren maar kan ook overgebracht worden als onverhit kippenvlees in aanraking komt met andere producten dan sla of tomaten. Daarom de snijplank voor vlees gescheiden houden van die voor groente of andere producten.

4. Campyllo bacter jejune

Het minder bekende broertje van de salmonella. Behoort eveneens tot de top vijf ziektemakers om rekening mee te houden. Heeft dezelfde gevolgen als salmonella.

5. Listeria

Komt voor in onder meer vleeswaren en onverhitte groenten. Niet alleen zwakkeren, ook gezonde mensen kunnen binnen enkele dagen hersenvliesontsteking oplopen.

Bron: Keuringsdienst van Waren

Reageer op dit artikel