artikel

De voor- en nadelen van payroll op een rij

Horeca

Voordelen: U hoeft geen loonadministratie te voeren. U heeft geen juridische en financiële risico’s. U bepaalt zelf wie u in dienst neemt, wat hij moet kunnen en wat hij betaald krijgt U bent geen tijd kwijt aan ziek- en herstelmeldingen U heeft maximale flexibiliteit in het eerste jaar (bijvoorbeeld geen loondoorbetalingsplicht als u even geen […]

Voordelen:

 • U hoeft geen loonadministratie te voeren.

 • U heeft geen juridische en financiële risico’s.

 • U bepaalt zelf wie u in dienst neemt, wat hij moet kunnen en wat hij betaald krijgt

 • U bent geen tijd kwijt aan ziek- en herstelmeldingen

 • U heeft maximale flexibiliteit in het eerste jaar (bijvoorbeeld geen loondoorbetalingsplicht als u even geen werk heeft).

 • U heeft stabiele loonkosten (bijvoorbeeld geen stijgingen door ziekteverzuim).

 • U kunt uw tijd optimaal besteden aan uw kernactiviteiten

 • U kunt op ieder gewenst moment een einde maken aan de arbeidsovereenkomst zonder dat dit voor u nare consequenties heeft. Op die manier kunt u te allen tijde flexibel personeel inzetten.

 • Payroll is met name interessant voor het verlonen van parttimers in de horecabranche. U heeft weinig verplichtingen en bent zeer flexibel in uw bedrijfsvoering. Ook zijn er inmiddels payrollbedrijven met een eigen CAO. Daardoor is het ook interessant voor fulltimers.

  Nadelen:

 • Per medewerker betaalt u maandelijkse een vergoeding.

 • Een payrollbedrijf is niet snel geneigd oudere of risicovolle werknemers in dienst te nemen, terwijl u misschien juist deze mensen niet kunt missen. Dit is per payrollbedrijf trouwens wel afhankelijk. Informeer er vooraf goed na.

 • Technisch gezien verandert u van werkgever in opdrachtgever. Ondanks dat u in praktijk ‘de baas’ blijft, loopt u het risico dat de emotionele band tussen u en uw werknemers verslapt. Dit zal de praktijk echter moeten uitwijzen.

 • Ondernemers die al hun personeel hebben ingeleend via een payrollbedrijf, verliezen de status van leerbedrijf. Via een dienstverleningsovereenskomst kan dit voorkomen worden. Informeer er na bij een payrollbedrijf.
 •