artikel

Efficiënte voorraad likeuren door segmentatie

Horeca

Likeuren bevatten een drinkbaar percentage van alcohol met de grondstof rum, vruchtenalcohol, jenever, brandewijn, cognac of zuivere alcohol. Het aanbod van likeuren is enorm. Om aan de vraag te kunnen voldoen en om zo efficiënt mogelijk in te kopen, is het raadzaam likeuren uit de verschillende segmenten in voorraad te hebben. De indeling van de […]

Likeuren bevatten een drinkbaar percentage van alcohol met de grondstof rum, vruchtenalcohol, jenever, brandewijn, cognac of zuivere alcohol. Het aanbod van likeuren is enorm. Om aan de vraag te kunnen voldoen en om zo efficiënt mogelijk in te kopen, is het raadzaam likeuren uit de verschillende segmenten in voorraad te hebben. De indeling van de groepen ziet er zo uit:

Kruidenlikeuren en bitterlikeuren

Meestal een vermenging van basislikeuren. Dit zijn aftreksels uit planten en kruiden. Voor hoogwaardige likeuren worden natuurlijk planten en kruiden gebruikt.

Vruchtensaplikeuren

Deze likeur moet minstens 20 procent van de genoemde vrucht bevatten. Het is verboden kleurstoffen toe te voegen. Natuurlijke smaakstoffen daarentegen zijn wel toegestaan.

Vruchtaromalikeur

Gemaakt van een basislikeur waaraan smaakstoffen zijn toegevoegd. Deze toevoegingen moet de kenmerkende smaak van de vrucht in kwestie bevatten.

Vruchtenbrandewijn

Dit is een likeur van vruchtensap en vruchtaroma’s waaraan brandewijn van de genoemde fruitsoort is toegevoegd.

Emulsielikeur

Deze likeur bestaat uit toevoegingen die vet bevatten. Bijvoorbeeld room, eieren, chocolade en melk. Deze vette stoffen worden met de basislikeur verbonden, zodat er een dik vloeibaar mengsel ontstaat. Voorbeeld: de typische Hollandse drank advocaat.