artikel

Eigentijdse manieren om espresso te serveren

Horeca

Drie eigentijdse manieren om na de maaltijd espresso te serveren. Mooi om te zien en simpel om te maken.Granita di caffé

Los flink wat suiker op in minstens 250 ml hete espresso en laat de zoete espresso afkoelen in een ondiep metalen bakje of diepvriesdoos. Zet het bakje dan in de vriezer en roer de espresso elk uur met een vork om, tot na 5-6 uur een mooie massa van fijne ijskristallen ontstaat (=granita). Schep daarna de granita in glazen. Snelle versie: schep tot gruis gemalen ijsblokjes in stevige glazen coupes en schenk er afgekoelde zoete espresso op.

Affogato al caffé

Schep een grote bol vanilleroomijs in koffiekopjes of kommen. Chocolade- of kaneelijs is ook een goed idee. Schenk er snel een scheute hete espresso bij en voor de liefhebber nog een beetje grappa, amandel- of koffielikeur. Dat kan ook aan tafel, door de espresso en likeur in borrelglaasjes naast het ijs te serveren. Of gebruik caffé correto: espresso waar een klein beetje likeur doorheen is geroerd.

Caffé Shakerato

Schenk een kopje hete espresso, eventueel gezoet, in een cocktailshaker die voor de helft gevuld is met ijsblokjes (of gebruik een schone jampot met deksel). Schud de espresso zo’n 30 seconden flink heen en weer: door het snelle afkoelen ontstaat een romige, schuimige en ijskoude espresso. Schenk de shakerato door een zeefje in een gekoeld martini- of cocktailglas.

Nog lekkerder: doe een reep citroenschil of een scheutje koffielikeur bij de ijsklontjes. Serveren als cocktail kan ook, met een scheut wodka en een randje van donkere basterdsuiker op het glas.