artikel

Gefrituurde vitaminen

Horeca

De Japanners zijn er bedreven in om producten met een deegjasje om te frituren. Het waren de Portugese missionarissen die ‘tempura’ (gefrituurde groenten of vis) in de zestiende eeuw in Japan introduceerden. De Japanners namen de techniek liefdevol op. Een groententempura is inmiddels een vaak geserveerd voorgerecht. De ingrediënten van een goed tempurabeslag zijn bloem, eidooiers en ijswater. Klop het beslag slechts enkele seconden. Let erop dat de frituurtemperatuur 160 graden is. In principe zijn alle stevige groenten te frituren. Experimenteer eens met asperges, zoete aardappels, pompoen of koolrabi. Serveer er een zoete chilisaus, gemengd met sinaasappelsap en fijngehakte koriander bij.

‘Tempero’ is Portugees voor ‘op smaak brengen’. Sommigen zeggen dat deze katholieken het tempera noemden omdat ze tijdens de vasten (‘ad tempora cuaresmae’ in het latijn) geen vlees mochten eten.

Bekijk hieronder een supersnelle en simpele versie van tempura met bloem, eiwit en broodkruim. In principe kun je alle stevige groenten gebruiken. Denk aan wortel, sperziebonen, paprika, broccoli en bloemkool, maar ook asperges, zoete aardappels, pompoen en koolrabi. Bovendien is het een ideal vegetarisch voorgerecht voor kinderen. Zo komen zij ook aan hun dagelijkse portie groenvoer.

Groentefriet:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1/2 bos bospeen
  • 500 gram dunne witte asperges
  • 300 gram broccoliroosjes
  • 50 gram geraspte pittige kaas
  • 1 sinaasappel
  • 75 gram bloem
  • 2 eetlepels milde kerriepoeder
  • 4-5 eiwitten
  • olie om in te frituren
  • 3 sneetjes oud witbrood, zonder korst

Bereidingswijze:

Breek de worteljes van de bos (laat een klein stukje groen zitten) en schil ze met een dunschiller. Schil de asperges van vlak onder het kopje naar beneden en snijd de uiteinden eraf. Kook de wortels, asperges en broccoliroosjes in een grote pan met ruim kokend water en wat zout in 3-4 minuten beetgaar. Spoel de groenten in een vergiet af onder koud stromend water en dep ze droog.

Verwarm de olie in een frituurpan tot 175º C. Verkruimel de sneetjes brood in de keukenmachine en meng de kaas erdoor. Doe dit mengsel over op een bord. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er met een heel fijne rasp af. Meng op een bord de bloem met de sinaasappelrasp, de kerriepoeder, 1-2 theelepels zout en peper naar smaak. Klop in een diep bord de eiwitten los.

Wentel de groenten stuk voor stuk door de bloem, schud de overtollige bloem eraf en haal ze dan door het eiwit en vervolgens door het broodmengsel. Het laagje mag niet te dik worden; je moet de groenten nog kunnen zien.

Leg 4-5 stuks groenten in het frituurmandje en laat ze in het hete vet zakken. Frituur ze in 2-3 minuten knapperig en bruin. Laat de groenten uitlekken in een vergiet bekleed met keukenpapier.