artikel

Kalfsfricandeau met bleekselderij, wortel, champignons en Hertog jan Meibock

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:

 • 1 kalfsfricandeau van 650 tot 700 gram
 • 4 sjalotjes
 • 1 bleekselderijstengel
 • 200 gram (winter)wortel
 • 150 gram champignons
 • 1 takje verse tijm
 • 2 eetlepels roomboter
 • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 • 3 dl gevogelte- of kalfsbouillon
 • 1,5 dl Hertog Jan Meibock (flesje van 30 cl)
 • 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie
 • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Sjalotjes ontvellen en in stukjes snijden. Draadjes van de bleekselderijstengel afsnijden en in dunne reepjes snijden. Wortel schoon schrapen en in blokjes snijden. Champignons schoon borstelen, harde onderkant van de steeltjes afsnijden en in gelijkmatige plakjes snijden.

Kalfsfricandeau met weinig zout bestrooien. Een mengsel van olie en boter in een braadpan goed verwarmen en de kalfsfricandeau aan alle kanten aanbraden. Sjalotjes kort mee braden en glazig laten worden. Hittebron verlagen, bouillon toevoegen, takje tijm op de kalfsfricandeau leggen en in ruim 60 minuten gaar stoven. Af en toe omkeren. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en bleekselderij en wortel toevoegen. Tien minuten voor het einde van de stooftijd het takje tijm eruit halen, bier en champignons toevoegen en verder stoven.

Op smaak brengen met peper en zout. De kalfsfricandeau eruit halen, iets laten afkoelen en in gelijkmatige plakjes snijden. Kalfsfricandeau en saus over voorverwarmde borden verdelen en met fijngeknipte bladpeterselie garneren. Serveren met pasta (bijvoorbeeld tagliatelle of farfalle), vergezeld van een goed gekoeld glas Hertog Jan Meibock.

Reageer op dit artikel