artikel

Kippenboutjes met kastanjechampignons, spekjes en Hertog Jan Meibock

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:

 • 8 kleine, ontvelde kippenboutjes (drumsticks)
 • 150 gram kastanjechampignons
 • 75 gram ontbijtspek, aan een stuk
 • een ui
 • een takje tijm
 • twee eetlepels tomatenpuree
 • drie eetlepels roomboter
 • drie eetlepels zonnebloem- of olijfolie
 • 2,5 dl gevogeltebouillon
 • 2 dl Hertog Jan Meibock (flesje van 30 cl)
 • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Ui schillen en in blokjes snijden. Kastanjechampignons schoon borstelen. Het ontbijtspek in reepjes snijden. Een mengsel van twee eetlepels olie en twee eetlepels roomboter verhitten in een braadpan en de ontvelde kippenboutjes om en om aanbraden. Blokjes ui kort mee braden. Hittebron verlagen en tomatenpuree, het takje tijm en de bouillon eraan toevoegen.

In ruim dertig minuten met de deksel op de braadpan gaar stoven. De boutjes af en toe omdraaien. Op smaak brengen met peper en zout. Na de stooftijd het takje tijm verwijderen en het stoofvocht zeven. Goed aandrukken tegen de wand van de zeef en terugdoen in de braadpan. Het bier erdoor roeren en nog vier minuten goed verwarmen. Kippenboutjes en saus warm houden. Een eetlepel olie en een eetlepel roomboter verhitten in een koekenpan en de blokjes ontbijtspek eraan toevoegen. Goed omscheppen tot de blokjes goudbruin van kleur zijn.

Kastanjechampignons in plakjes snijden, erbij doen en roerbakken tot ze beetgaar zijn. Vervolgens dit mengsel toevoegen aan de kippenboutjes en saus. Goed omscheppen. Serveren met aardappelkroketjes en in boter gestoofde preiringetjes, vergezeld van een goed gekoeld glas Hertog Jan Meibock.

Reageer op dit artikel