artikel

Kopstukken over trends

Horeca

Misset Horeca presenteert op de HorecavArena drie dagen talkshows over trends in de betere restaurants en cafés. Negen kopstukken – drie per talkshow – laten hun licht schijnen over de snelle ontwikkelingen in de horeca.

De culinaire trends voor 2006

De gezondheidstrend zet door. De overheid heeft met een campagne tegen vetzucht het bewustzijn van gezond eten versterkt. Zware gerechten zijn uit, omdat steeds meer gasten op hun lijn letten. De gast zoekt meerdere smaaksensaties en heeft een voorkeur voor lichte gerechten. Amusemenu’s komen op. A la carte is uit; menu’s met dagverse ingrediënten zijn in. Wijnarrangementen zijn razend populair. Er wordt meer water gedronken aan tafel. Groenten krijgen een prominentere plek op de kaart. De gast heeft een groeiende interesse voor streekgerechten. De Nederlandse keuken is bezig aan een voorzichtige opmars. De lunch komt helemaal terug. 2006 belooft een goed jaar te worden voor de betere restaurants. Roken in het restaurant is helemaal uit.

Maandag 9 januari is het woord aan de topchefs Robert Kranenborg en Constant Fonk. Foodconsultant Anneke Ammerlaan schuift ook aan voor het gesprek, dat wordt geleid door hoofdredacteur Hans Steenbergen van Misset Horeca. Onderwerp: Trends in de betere keuken.

Trends in gastheerschap

In deze anonieme en koele tijden is persoonlijke aandacht voor gastenwensen de manier om de gastenverwachting te overtreffen. Informele, correcte omgangsvormen worden door de gast hoger gewaardeerd dan formele manieren. Roken in het restaurant gaat ontmoedigd worden door geen asbakken op tafel te zetten. Het opsteken van een sigaar en pijp wordt in het restaurant verboden. Wijnen die meer dan €50,- per fles kosten, worden nauwelijks meer gedronken – dat wordt prijzig gevonden. Wijnkaarten met meer dan 30 soorten wijn, verdwijnen omdat ze geen overzicht bieden. Er komt meer vraag naar harmonische wijn-/spijscombinaties met niet-Franse wijnen. Succesvolle wijnarrangementen tellen niet meer dan drie glazen. Naar dessertwijn wordt niet meer gevraagd. Champagne als aperitief is booming. Gastheren gaan meer vertellen over de gezondheid van de gerechten. Ook moeten zij meer weten van wijn-/spijscombinaties. Er komt meer vraag naar salades en groenten. Vlees is uit, lichte vis- en groentegerechten zijn in. De lunch trekt fors aan. De vraag naar private dining groeit fors.

Dinsdag 10 januari is het woord aan de restaurateurs en gastheren/-vrouwen, thema is: ‘Trends in gastheerschap in het restaurant’. De kopstukken die met elkaar in gesprek gaan, zijn Leo van Eeghem, Joop Braakhekke en Christel Westerhof.

Trends in cafés

Eten wordt steeds belangrijker in het café. De invoering van grotere glazen leidt tot aantasting van de rondjescultuur. Een rookverbod leidt tot verlies van stamgasten en de komst van nieuwe klanten. Het klassieke bruine café is aan het eind van zijn levenscyclus – het type kastelein/ondernemer dat nodig is voor zo’n zaak, sterft uit. Jonge mensen gaan vaker naar de sportschool dan naar het café. Vrouwelijke bezoekers willen cocktails in plaats van mixdrankjes. Cafés bieden betere wijnen aan. Op de cafékaart staan vaker streekgerechten, op de drankenkaart bijzondere destillaten. Terrassen zijn verwarmd en staan langer buiten. Over vijf jaar heeft elk café een portier voor de deur.

Woensdag 11 januari praat Hans Steenbergen met drie kopstukken uit de cafésector: Joop Bohlmeijer, Toon Engelbertink en Barend Midavaine, drie winnaars van de wedstrijd Café van het Jaar. Bohlmeijer, Engelbertink en Midavaine zijn ieder eigenaar van een laagdrempelig bruin café, met een breed publiek. Gesproken wordt over de trends en ontwikkelingen in klassieke cafés.

De Misset Horeca Talkshow begint elke dag om 13.00 uur. Plaats van handeling is de HorecavArena in de Amstelhal. Wie de kopstukken over de trends van 2006 wil horen, meldt zich bij de HorecavArena. Stuur svp ook even een e-mail naar talkshowpresentator Hans Steenbergen, zodat we op uw komst kunnen rekenen.

Reageer op dit artikel